Video din anii trecuti. Focul lui Sumedru la Pietrari si Barbuletu :)

0
278

Focuri imense, care se vedeau de departe, au fost aprinse in ajun de Sf. Dumitru, potrivit traditiei, si la Pietrari. Locul ales a fost un deal inalt, aflat la granita dintre Pietrari si Vulcana Bai. Sutele de oameni prezenti la sarbatoare au insotit aprin derea focurilor cu urale si cu indemnul Hai la Focul lui Sumedru.

Focul lui Sumedru s-a înălţat spre cer în această noapte la Bărbuleţu, în judeţul Dâmboviţa, sărbătoarea celebrându-se, invariabil, în  noaptea de 25 spre 26 octombrie. Rădăcinile acestui obicei sunt precreştine şi se regăsesc în celebrarea morţii şi renaşterii, prin incinerare, a unei vechi divinităţi geto-dacice. Calendarul pastoral al oierilor români este împărţit în două anotimpuri: iarna patronată de Sumedru sau Simedru, reprezentare mitică, care desfrunzeşte codru şi vara patronată de fratele acestuia Sângiorz, care infrunzeşte codrul.

Toamna târziu, oierii din Bărbuleţu de Dâmboviţa celebreaza moartea şi renaşterea lui Sumedru. Oamenii au ieşit pe la porţi, iar ulterior s-au adunat pe dealuri pentru a sărbători cum se cuvine Sfântul Dumitru, au sărit peste foc, au cîntat şi au împărţit covrigi şi dulciuri oaspeţilor. Întreaga comună Bărbuleţu a asistat noaptea trecută la Focul lui Sumedru, bucurându-se de sărbătoare.  Focul are rol purificator şi regenerator, cenuşa, cârbunii aprinşi şi alte resturi din rugul funerar fiind luate de sâteni pentru a fertiliza grâdinile şi livezile. Pomenile, precum şi rugurile aprinse, alături de veghea rituală trimit la un ceremonial ce are în vedere câştigarea bunăvoinţei strămoşilor pentr a asigura în anul ce vine recolte bune.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.