Un nou blog: Invatamantul in Rau Alb

2
310

Raurenii au manifestat de timpuriu interes fata de stiinta de carte Cartagrafia din 1810 ne indica preocuparea preotilor stiutori de carte sa-si invete fiii sa scrie, sa citeasca, sa socoteasca, alaturi de acestia invatau si alti copii. Din 11 ianuarie 1839 dateaza prima consemnare scrisa despre o forma de  invatamant organizat in Rau-Alb.

Evenimentul infiintarii invatamantului public in Rau-Alb este consemnat lapidar pe scoarta de lemn a unui Triod al bisericii. Insemnarea are caracter de catalog sau proces verbal.

“1839, Ghenarie 11, sa se stie de candu am strans copii la scoala la luna lui Ghenar ….
1. Au venit Serban la scoala,
2. Au venit Mares Sinpopa Nicolae la scoala
3. Au venit George sin Pitigoi
4. Au venit Nicolae la scoala sin Stan
5. Au venit Radu V. Gogu”

Faptul ca insemnarea ce a marcat inceputul scolii in Rau-Alb a facuta pe o carte bisericeasca e proba ca localul unde a avut loc a fost tinda bisericii de lemn din Colnic.

In 1841 la Rau Alb invatau carte 14 elevi in casa anvatatorului preot Marin Grosu, originar din sat, retribuit cu 92 de lei pe an. Intre 1857-1864 invatamantul in Rau Alb continua iar din 1866 se remarca activitatea neintrerupta a invatamantului.

Cel mai vechi catalog matricol 1883-1890 se afla in arhiva scolii la numarul 1 in inventar

Localul scolii era “casa neichii popii din Ciobanesti. Mai tarziu scoala a functionat intr-un han al lui Mircea Grosu. In 1913 s-a dat in folosinta Scoala Rau-Alb construita dupa planul tip al Casei Scoalelor.Cladirea a fost construita pe terenul Primariei. Din cauza neglijentei in 1930 scoala a ars, dar au fost salvate documentele. Reconstructia scolii a fost terminata in anul 1935.

In urma reabilitarii din 2006 scoala ofera celor 95 de elevi conditii excelente de studiu. Colectivul de cadre didactice este preocupat in egala masura de desfasurarea activitatilor instructiv-educative prevazute in curriculum-ul national cat si de activitatile extracurriculare.

Invatamantul in Rau Alb

2 COMENTARII

  1. De ieri Scoala Rau Alb are un blog pe care vor fi postate cele mai importante actiuni desfasurate in cadrul institutiei. Speram ca acest demers ne va ajuta in colaborarea noastra cu membrii comunitatii si atragerea acestora in activitatile educativ-culturale desfasurate la nivelul institutiei.

  2. Pe 22 Martie, de Ziua Mondiala a Apei, elevii Scolii Rau Alb au realizat in cadrul unui atelier de lucru o brosura in care au cuprins: legenda Raului Alb si au identificat afluentii din partea superioara a bazinului raului. Brosura va fi distribuita in comunitate dorind sa atragem un semnal de alarma asupra poluarii apelor Raului Alb.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.