Tora Tora Tora ! vin japonezii la Barbuletu… Banzaaai !

0
333

(imagine din arhiva : Primul japonez la Barbuletu)

Centrul PAPI Bărbulețu, promotor turistic pentru japonezi

Localitatea dâmboviţeană Bărbuleţu a fost vizitată de doi cetăţeni japonezi aflaţi în căutarea unui circuit turistic pe care să-l promoveze în ţara lor. Aceştia deja au colindat mai multe regiuni din România pentru a înregistra tradiţiile, obiceiurile sau obiectivele turistice interesante, pentru a alege localităţile pe care să le recomande ca demne de vizitat.

Centrul PAPi din Bărbuleţu (jud. Dâmboviţa) a fost gazda unor vizitatori inediţi, doi japonezi dornici să promoveze în ţara lor destinaţii turistice româneşti.

“Au fost de la Muscel şi la Boteni, în Argeş, au fost la noi la Bărbuleţu, au mai fost şi la Vărăşti şi în alte locuri. Din câte am înţeles, unul dintre dânşii este ataşat cultural la ambasadă şi vor să facă o selecţie de locuri în care să aducă turişti”, a explicat Gabi Iacobescu, managerul RECL din Bărbuleţu.

De altfel, împreună cu primarul localităţii Bărbuleţu, managerul RECL a coordonat întreaga vizită a oaspeţilor veniţi din celălalt colţ al lumii. Discuţiile s-au purtat chiar în la PAPI Bărbuleţu, fiind, după cum spunea Gabi Iacobescu, cel mai potrivit spaţiu pentru dialog. De altfel, centrul este şi dotat cu o serie de echipamente, calculator, imprimantă, cameră video, pe care managerul RECL şi administratorul IT l-au folosit pentru a le lăsa musafirilor din Asia o impresie plăcută.

“Am vrut iniţial să mergem în Căminul Cultural, dar acolo este o sală înaltă, mare şi nu mi s-a părut deloc prietenoasă. Aşa că am zis să-i ducem pe oaspeţii noştrii la PAPI, să ne lăudăm şi noi cu ceea ce avem. Le-am făcut fotografii, am filmat toată vizita şi când au plecat le-am dat şi materialele înregistrate”, a spus managerul RECL.

Trupa de dans, mândria localităţii

Dar centrul PAPI nu a fost singurul lucru cu care s-au lăudat cei din Bărbuleţu, mai ales că japonezii veniseră să vadă tradiţii şi obiceiuri deosebite. Una din atracţiile localităţii este ansamblul folcloric, care, prin anii 90, era mândria comunei şi se plimba peste tot prin Europa. Apoi, din cauza lipsei de interes a autorităţilor, ansamblul nu a mai fost susţinut financiar, iar numărul spectacolelor a scăzut drastic.

“S-au îmbrăcat cu straiele tradiţionale şi au venit să de un mic spectacol în faţa japonezilor. Au încins un „brâul bătrân”, o sârbă, o horă ca la Breaza, au dansa şi o geampara. Şi, până la urmă i-au urnit şi pe ei, iar unul din japonezi a şi dansat pe muzica noastră”, a spus Gabi Iacobescu.

Focul lui Sânmedru, o mostră de sărbătoare

În materie de tradiţii, japonezii au aflat la Bărbuleţu, în caz că nu li s-a spus prin alte localităţi, cine au fost dacii şi ce obiceiuri aveau ei. Asta pentru că una din sărbătorile cele mai importante ale comunei se ţine în ziua de 25 octombrie, înainte cu o zi de Sfântul Dumitru şi se numeşte “Focul lui Sânmedru”.

“Aceasta este o tradiţie de pe vreme dacilor şi noi o ţinem în fiecare an. Toamna, după strânsul recoltei, dacii, pentru a sărbători anul îmbelşugat de care au avut parte, sau dacă nu, pentru a-i mulţumi pe zei, adunau frunzele uscate, crengile pe care le tăiau când curăţau pomii, resturile de ierburi şi le puneau morman pe spinările dealurilor, în locuri de unde să se vadă bine şi le aprindeau. Şi noi ţinem obiceiul ăsta în fiecare 25 octombrie. I se zice Focul lui Sânmedru pentru că s-a nimerit să fie înainte de Sfântu Dumitru. Amândouă sunt sărbători ale toamnei, chiar dacă una e creştină şi cealaltă de pe vremea dacilor”, a mai arătat Gabi Iacobescu.

Acesta a mai povestit că japonezii au avut parte şi de o mostră de strigătură specifică sărbătorii – “Hai la Focu’ lu’ Sânmedru, că a mâncat căţeaua iedu” – din care, este adevărat, au înţeles foarte puţin.

Japonezii (încă) nu s-au întors cu turişti, ci au revenit cu reportajul despre dansurile populare autentice. Bineînţeles, filmul a fost vizionat în centrul PAPI.’

Centrul PAPI Bărbulețu, promotor turistic pentru japonezi

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.