Timp liber la Bărbuleţu: Valea Dâmboviţei, inedit periplu turistic şi istoric

0
237

(fragmente)

… Cine vrea să exploateze mai mult zona de vest a judeţului Dâmboviţa, poate merge la Bărbuleţu, trecând prin Pucheni, meleaguri unde, spune legenda, a haiducit Radu lui Anghel. În această frumoasă localitate, a fost deschisă chiar şi o pensiune care poartă numele celebrului lotru….

Ajungem apoi la Voineşti, ţinut cu oameni gospodari, case frumoase şi livezi întinse, până sub poalele dealurilor. Aici, aproape de albia râului Dâmboviţa a fost descoperită o cetate de pământ datată din secolele XII-XIII. În satul Brătuleşti, încă mai dăinuie o cruce din piatră, ridicată de fraţii Buzeşti, la 1596, în cinstea marelui voievod Mihai Viteazul, care, după lupta de la Călugăreni, a trecut cu oştile sale pe această vale, în drumul spre Câmpulung.

Pentru odihnă, masă şi cazare, călătorul se poate opri la „Hanul Mărului”, unde găseşte condiţii excelente. Înaintând pe Valea Dâmboviţei, ajungem în comuna Malu cu Flori, aflată la limita cu judeţul Argeş. De aici, poţi porni spre Leaota. Cărarea marcată cu cruce albastră începe de la marginea de nord a satului Copăceni. După trei ore de urcuş, ajungi pe Vârful Leaota.

Comuna Malu cu Flori este doar la o aruncătură de băţ de cunoscuta Mănăstire „Cetăţuia Negru Vodă”, din comuna Cetăţeni-Argeş, aşa că vă puteţi continua periplul turistic şi în judeţul vecin.

La 14 km de Târgovişte, în satul Ungureni, comuna Măneşti, ţi se iveşte posibilitatea de a ajunge la „Stejarul de 500 de ani”. Sunt 3 km de drum forestier, plecând din DN 72A, Târgovişte-Câmpulung. Peisajul este sublim. Pădure deasă de foioase şi o linişte atotstăpânitoare. Locul unde se găseşte arborele de 500 de ani este căutat de iubitorii de natură, de cei dornici de meditaţie. Bătrânii povestesc că stejarul are mai mult de 500 de ani. Pe lângă falnicul arbore ar fi trecut în plimbările sale prin mijlocul naturii pe care o iubea nespus de mult domnitorul cărturar Neagoe Basarab. Pe Tisa, ar fi poposit şi Mihai Viteazul, în trecerea sa pe Valea Dâmboviţei.

Articol complet

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.