Semnal de alarmă: Râu Alb suferă de lipsa apei

3
309

Vasile Neagu cere ajutor de la autorităţi, în numele locuitorilor din 4 aşezări

Seceta de anul acesta, fără precedent în ultimii zeci de ani, l-au făcut pe dâmboviţeanul Vasile Neagu, din Râu Alb, să se adreseze redacţiei în numele locuitorilor chinuiţi de problema apei ❚ Pârâul a secat de tot în această vară, lăsând fără sursă de apă nu numai Râu Alb, ci şi alte trei aşezări ❚ Lucrările de regularizare şi construirea unor baraje de colectarea apei au început în forţă în ultimul an al comunismului şi au încremenit odată cu revoluţia, peste ani dorinţa localnicilor fiind aceeaşi: să aibă apă!

Seceta de anul acesta, după aprecierile specialiştilor fără precedent în ultimii 50 de ani, i-a prilejuit lui Vasile Neagu, din localitatea Râu Alb, să se adreseze redacţiei “Jurnal de Dâmboviţa” şi să precizeze faptul că apa curgătoare cu acest nume a secat în “totalitate, lăsând fără sursă de apă mai multe localităţi, precum Râu Alb, Gura Bărbuleţu, Pietrari şi Manga”.

Lucrările hidrotehnice, aşa cum au demonstrat-o practic atât inundaţiile, cât şi secetele, au fost total ineficiente sau inexistente în administraţia aflată sub conducerea PDL aproape 8 ani, fapt consemnat de opoziţie şi mass media. Interesantă în scrisoarea remisă redacţiei este informaţia că însuşi autorul acesteia, Vasile Neagu, s-a adresat chiar înainte de Revoluţia din decembrie 1989 autorităţilor centrale comuniste, tot printr-o scrisoare (către C.C. al PCR, în anul 1988), “în care relatam faptul că localităţile de pe valea pârâului Râu Alb suferă din cauza lipsei de apă pe timpul verii”.

Reacţia autorităţilor de atunci a fost promptă şi “au hotărât regularizarea acestui bazin şi construirea unor baraje pentru colectarea apei în perioadele cu precipitaţii abundente. Chiar în acel an, în toamnă, au început măsurătorile, proiectarea lucrărilor în funcţie de zone, teren, rezistenţă etc. marcarea şi stabilirea firmei şi termenului de execuţie. Ştiu că lucrarea a fost încredinţată Întreprinderii «Hidrotehnica» Buzău, timp de execuţie 1 an. S-a lucrat mai întâi la vâlcelele care alimentau Râu Alb cu îndiguiri, cascade pentru reducerea vitezei apei, devieri de curs pentru a evita pericolul producerii unor alunecări de teren. Şi alte lucrări de consolidare. Tot anul 1989 s-a lucrat la acest proiect”.

O diferenţă ca de la cer la pământ, faţă de amatorismul şi tărăgăneala de azi a unor astfel de lucrări, prin care se vânează numai banul public, nu calitatea şi eficienţa. Vasile Neagu precizează că finalizarea proiectului ar fi ferit localităţile amintite de inundaţii, surplusul de apă ar fi rămas în baraje.

De asemenea, “Râu Alb nu ar mai fi secat niciodată şi nici nu ar mai fi distrus case, terenuri şi copaci. Apa potabilă din fântâni nu este suficientă pentru consumul zilnic, şi nici cea din bazinele de captare a izvoarelor de la reţelele existente de la cişmele. Sunt zone aflate între 400 şi 800 metri altitudine, cu alunecări de teren, cu pânza freatică mult sub nivelul posibilităţilor actuale de captare”.

De asemenea, realizarea proiectului, în prezent, ar fi păstrat debitul de apă pentru Bucureşti, deoarece Râu Alb este cel mai mare afluent al Dâmboviţei. Este o scrisoare care exprimă o stare de fapt, iar lucrările urgente sunt solicitate de toţi locuitorii de pe valea superioară a Dâmboviţei. Din cauza secetei s-a ajuns până acolo ca unii oameni să pună “lacăt la fântână (…) nici măcar fântâna nu este în curtea ta, ci pe marginea drumului. În loc să agăţi o cană de ghizdul puţului, să bea omul însetat o gură de apă rece, tu îi pui lacăt fântânii?”.

Există şansa pentru locuitorii acestor localităţi ca noua conducere a Consiliului Judeţean Dâmboviţa să analizeze gravitatea şi urgenţa acestei stări de lucruri şi să ia măsurile în consecinţă.

 

Sursa :

Semnal de alarmă: Râu Alb suferă de lipsa apei

3 COMENTARII

 1. Aceas problema si in Gura-Barbuletu, am rugat comducere Primariei sa intervina urget prin saparea unor fantani de mari adacimi au plans ca nu au teren.2 famili sau oferit ca da terenul pentru construire fantini printrecare si familia mea, dar primarul Marian Alexe nu vrea sa ia nici o masura.nu cred ca nu sunt BANI .este o situatie speciala.

 2. Referitor la aceasta situatie,delicata pot spune,unii fac o campanie ….. dus -intors.Nu cred ca dl.Alexe se opune acestui proiect,mai cu seama ca terenul este oferit de unii „ofertanti „.Multi exagereaza,primaria are suficient teren pentru saparea unor fantani,dar problema este alta, de unde bani.De ce nu se face apel la cetateni pentru banii necesari achizitionarii de materiale,iar mana de lucru prin voluntariat.Cred ca este timpul ca si cetatenii sa faca ceva pentru comuna,nu numai comuna pentru ei,si uite asa s-ar scapa de asa zisa……” situatie speciala”.Ar fi indicat ca fantanile sa se construiasca pe domeniul public,nu pe proprietatea cetatenilor,in felul acesta toti ar avea acces nelimitat si nu in functie de debitul de apa deoarece multi cetateni au pus lacat pe portitele care duc catre actualele „fantani particulare”.

 3. si eu cred ca sar putea aduna ceva bani si de la noi …
  poate vreo 5,6 milioane ….
  restu s apuna primaria …
  sa puna alexe bani …
  sa faca rost de bani de la cjd dimbovita din alte fonduri …

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.