SCRISOARE DE MÂNÂ LACRIMI PE COZONAC !

1
281

Să nu uităm trecutul!

Şi eu am fost comunist. Păstrez şi astăzi carnetul acela de membru al P.C.R., pentru a nu uita trecutul. Au fost 45 de ani pe care nu avem voe să-i decupăm din viaşanoastră. Ne-o înjumătăţim! Nu e bine. Aşa a fost. Ar însemna să ne judecăm pe noi înşine. Cui a aparţinut comunismul? Noi, nu am avut nici o contribuţie? Problema e că nu toţi am ştiut să ne comportăm civilizat, într-un regim totalitar. Eram copil la şcoală, la Râu Alb, şi nu puteam să merg la ÎNVIERE pentru că, spre mizul nopţii, înainte de a primii LUMINA SFÂNTĂ, INTRA ÎN BISERICĂ un tâmpit de profesor (care nici măcar nu era comunist, regimul îl folosea doar pentru prostia lui…! şi nici ortodox nu era!), care nota elevii prezenţi la slujbă, iar luni, la şcoală, le găsea nod în papură şi îi articula cu note de 3 şi 4!
Deşi, majoritatea cadrelor didactice erau oameni care ştiau să se "descurce" prin acel labirint al comunismului, existau şi "cadre didactice" -ghilimelele nu sunt întâmplătoare- care nu aveau nici o relaţie cu şcoala, cu învăţământul. Din păcate unul dintre aceştia, încă mai trăieşte! păcat!!!… pe lumea celaltă o să plătească mult, cu vârf şi îndesat!
Tatăl meu era subofiţer de miliţie şi nu avea voie să intre în biserică. Cu toate restricţiile, cu riscul unor zile de arest, în ziua de PAŞTE venea acasă, la Râu, intra în biserică, lua sfânta anafură şi acel neuitat pahar cu vin şi mergea la morminte, unde ciocnea un ou roşu. Nu-l interesa ce repercusiuni vor urma.
Nu am scris aceste rânduri pentru a judeca fostul regim, nu. Am vrut să spun doar că au existat şi tâmpiţi care şi-au bătut joc de jertfa lui HRISTOS, de DUMNEZEU.
Pe acest pământ, au fost iertaţi, oamenii uită. DUMNEZEU…. nu!

HRISTOS A ÎNVIAT !
VASILE NEAGU

sursa :Enache Oncescu

1 COMENTARIU

  1. Eu nu am fost comunist,nici macar utc-st,insa sincer vorbind mi-ar fi placut sa fiu si sa pastrez acel carnet asa cum si d-stra procedati.Pot spune ca in acele timpuri,copil – elev de generala si apoi de alte scoli fiind,nu am avut nenorocul sa fiu urmarit de un asemenea speciment de profesor.Mergeam la sf.Biserica chiar in fiecare duminica,iar de sf.Sarbatori de Paste si Craciun nu lipseam.Este adevarat ca in acele timpuri mai mult se „fura” credinta si aveai acea frica ca vei fi pedepsit in cazul in care esti descoperit c-ai participat la slujbe.Tin minte ca „tovarasii „invatatori,nu toti cei drept,mergeau la slujba de Inviere si niciodata nu am auzit c-au fost mustruluiti de mai marii inspectori scolari comunisti,ba mai mult,unii isi permiteau a merge si la denie,iar in timpul orelor de clasa povesteam cum ardeam,intetionat,parul colegelor care nu purtau batic si umblau cu el …ravasit,iar din acest motiv eram chiar luati de urechi de catre invatator pentru ca altadata sa nu mai comitem astfel de…glume periculoase.Deci,pentru mine si banuiesc ca pentru multi,Noaptea de Inviere reprezinta momentul cel mai frumos,linistit si plin de bucurie.

    Tuturor sarbatoritilor de astazi ,Duminca Floriilor,

    La Multi Ani!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.