Scoala din Pietrari pe Facebook: Actiune de ecologizare la Pietrari

0
241


sursa :  Scoala Pietrari

Comuna Pietrari este situata in NV judetului Dambovita la aproximativ 32 km de municipiul Targoviste. Numele satului vine de la carierele de piatra si de la ocupatia locuitorilor de prelucratori ai acestei resurse naturale. Acestia ciopleau rasnite, pietre de moara si cruci.

Prima atestare documentara a mosiei Pietrari se afla in hrisovul din 25 ianuarie 1542 prin care domnitorul Radu Paisie intareste jupanului Dragul mosia Pietrari “sa fie lui ocina si ohaba”, iar in 1642 este atestat pentru prima data satul Pietrari.

In 1968 localitatea Pietrari a devenit partea componenta a comunei Barbuletu, insa incepand cu anul 2005 si-a redobandit statutul de localitate de sine statatoare.  In baza Legii 542/2004 se infiinteaza comuna Pietrari formata din 5 sate: Piatrari, Alunis, Sipot, Dupa Deal si Valea.

In privinta invatamantului, documentele atesta ca prima scoala a fost infiintata aici in anul 1840, functionand cu 2 posturi de invatatori la 267 de copii de varsta scolara. Este de presupus insa, ca si inainte de aceasta data functionau pe langa biserici, scoli avand ca dascali personalul ecleziastic, la care insa nu avea acces decat un numar restrains de copii. Dupa anul 1840, scoala din Pietrari si-a desfasurat activitatea in conditii vitrege , datorate saraciei.

In anul 1879 Grigore Banescu doneaza scolii Pietrari un pogon de pamant specificand ca acesta “”este trebuincios  pentru construirea unei scoli primare, rurale cu patru clase ce s-a hotarat a se infiinta de Casa Judetului in comuna Pietrari. Scoala se va contrui din caramida si piatra si va fi acoperita cu sita.””

Reforma invatamantului din anul 1948 a deschis accesul copiilor la un sistem educational mai potrivit vremurilor. In perioada imediat urmatoare, scoala Pietrari functiona cu un numar de 7 clase, iar in 1956 a fost infiintata si Scoala Elementara de 4 ani din satul Dupa Deal.

Actualmente scoala functioneaza intr-o cladire temporara, deoarece in luna decembrie a anului 2011 a inceput constructia unei cladiri no ice va fi finalizata in septembrie 2012.

Scoala Pietrari dispune de un laborator de informatica, conexiune la internet si un fond de carte comnun cu biblioteca locala.

prof. Deparateanu Ana-Maria

 

sursa :

Scoala Pietrari – Dambovita

Natura ne aseamana. Educatia ne deosebeste… (Confucius)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.