Sătenii din comuna dâmboviţeană Bărbuleţu au trecut cu succes la colectarea “de tomberon”

0
271

Sătenii din comuna dâmboviţeană Bărbuleţu au trecut cu succes la colectarea “de tomberon”, lăsând astfel mai curat râul care trece prin localitatea lor. Ţăranii au avut parte şi de un mic imbold, reprezentat de patru camere de luat vederi, legate la internet și montate deodată cu tomberoanele şi containerele, exact în acea zona de pe malul râului pe care oamenii o transformaseră de-a lungul vremii în groapă de gunoi.

“Nu mă aşteptam ca oamenii să fie receptivi. Fireşte, la început toţi s-au supărat şi au zis vrute şi nevrute, că de ce să facă ei aşa. Dar până la urmă mare mi-a fost mirarea să văd că oamenii chiar aruncă gunoiul în tomberoane şi în containere. Credeam că o să fie aduse absolut degeaba, dar acum, în fiecare marţi, primul lucru pe care îl fac sătenii dimineaţa, este să iasă, fiecare cu tomberonul lui, în faţa porţii, ca să fie golit de maşina de gunoi”, a declarat Gabi Iacobescu, administratorul centrului PAPI din localitate.

Acesta explicat că cele două containere, fiecare cu o capacitate de trei tone, şi cele 750 de tomberoane, câte unul pentru fiecare gospodărie, au fost donate oamenilor de Consiliul Judeţean, care le-a achiziţionat printr-un program derulat pe fonduri guvernamentale. Scopul programului a fost acela de a-i determina pe oamenii care locuiesc în mediul rural să nu mai arunce gunoaiele şi resturile menajere în râuri sau lacuri, poluând astfel apele. Cele patru camere montate de primărie pe malul râului din comuna Bărbuleţu au costat municipalitatea 4.500 de lei, dar, după părerea administratorului PAPI, a meritat fiecare leu, deoarece știind că sunt supravegheate prin internet oamenii au început să se ruşineze unii de alţii şi şi-au îndreptat comportamentul într-un timp record. “Cred că a durat vreo trei săptămâni, nu mai mult, până când au început toţi să folosească tomberoanele. Nu am crezut că o să văd vreodată plin containerul acela de trei tone, dar s-a întâmplat, şi destul de repede. Şi pe la mine pe la centru mai trece câte unul şi mă întreabă, "e adevărat că a zis de el un altul că a fost văzut la gârlă cu gunoiul? pentru că minte, nu-i adevărat". Până la urmă gura lumii a avut efect”, a povestit Gabi Iacobescu.

Până şi cele două râpe în care ţăranii aruncau până ieri de toate, de la peturi, la gunoi de grajd, sunt acum lăsate în pace.

Spre colectarea selectivă, înainte!

Următorul pas, colectarea selectivă a deşeurilor, ar putea fi făcut într-un moment nu foarte îndepărtat, mai ales că sătenii au trecut deja primul prag de schimbare a mentalităţii. “Sunt convins că, dacă am aduce un alt container, numai pentru peturi şi sticle de plastic, şi le-am zice oamenilor să arunce în el doar sticle de plastic, o vor face”, a declarat administratorul PAPI.

Camerele de luat vederi aduc și economii

Pentru supravegherea cu ajutorul camerelor video au optat și alte comunități EBC, precumCâmpeni (Alba) sau Sărulești (Călărași). În localitatea din Alba camerele video au fost introduse și în liceu, părinții fiind cei care plătesc pentru supravegherea video. S-a considerat că acest lucru este necesar pentru prevenirea unor evenimente nedorite, în condiţiile în care instituţia de învăţământ are angajat un singur paznic.
La Sărulești, reprezentanții EBC s-au mai gândit să racordeze la internet și reţeaua de supraveghere stradală, pentru ca acesta să poată fi monitorizat din sediul poliţiei, RECL şi primărie. În acest fel se va putea reduce și consumul de combustibil prin simplul fapt că polițiștii nu ar mai fi nevoiți să se patruleze continuu pe străzi. s
ursa/
http://www.ecomunitate.ro/Camerele_video_%E2%80%93_o_investi?ie_care_da_rezultate_la_Barbule?u(21843).html

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.