Sătenii din Bărbulețu știu că fondurile europene “se dau” şi prin PAPI

0
282

Sătenii din comuna dâmboviţeană Bărbuleţu care vor să-și dezvolte fermele sau livezile se informează la centrul PAPI din comună și tot aici sunt ajutați și cu depunerea actelor. Acest lucru este posibil după ce administratorii Punctului de Acces Public la Internet din comună au încheiat un parteneriat cu primăria din localitate şi cu o firmă de consultanţă în domeniul fondurilor europene, pentru a-i ajuta pe săteni să facă rost de bani comunitari.

“Am făcut o înţelegere cu primăria şi cu Agrostar, care mai demult era un fel de sindicat al producătorilor şi acum se ocupă şi de consultanţă şi întocmirea de proiecte pentru fonduri europene. Ideea a fost să nu mai alerge oamenii după o simplă ştampilă, să le uşurăm munca şi să aibă un sprijin pentru accesarea de fonduri”, a explicat Gabi Iacobescu, managerul PAPI din Bărbuleţu. Acesta şi-a ajutat câţiva consăteni să se decidă să înfrunte birocraţia necesară accesării fondurilor europene, explicându-le că lucrurile nu sunt, totuşi, chiar atât de complicate.

“S-a deschis aici la noi un centru d`ăsta, la noi în sat. Şi eu îl cunosc pe băiatul care lucrează acolo şi el ne-a zis să luăm bani, că se dau fonduri d`afară. Noi nu ne pricepem, da` a zis el că ne scoate ghidu` de pe internet. Şi l-am citit şi pe urmă am fost la APIA… acolo a fost cel mai greu, că trebuia să apară aceleaşi suprafeţe de pământ ca în Registrul agricol. Ori, ba era mai mult, ba era mai puţin, ba într-o parte era fâneaţă şi în alta nu…”, a povestit Constantin Ilinca despre peripeţiile accesării primului proiect pentru bani europeni.

Acesta a mai spus că a făcut la un moment dat „şanţ” între APIA (Agenţia de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură) şi primărie, dar până la urmă şi-a pus în regulă toate hârtiile. Apoi, fermierul a apelat la firma de consultanţă, care a întocmit proiectul şi dosarul, iar nu după multă vreme au venit şi banii – 25.000 de euro, pe Măsura 112 pentru tinerii fermieri. Cu aceşti bani bărbatul vrea să mai cumpere pământ, pentru ca, peste doi ani, când i se termină contractul în baza căruia a luat teren în arendă, să continue cu pământul lui.

Constantin Ilinca are în Bărbuleţu o livadă pe care vrea să o dezvolte, astfel că e pus pe investiţii. Şi cum prima sa experienţă cu fondurile europene a fost un succes şi, mai mult, bătăile de cap cu APIA şi Registrul agricol nu trebuie reluate, omul se gândeşte serios la un al doilea proiect.

“Am înţeles că se mai deschide acum o măsură nouă. O să trec pe la PAPI să mă interesez. N-am nimic de pierdut. Numai de câştigat. Pierzi numai nişte timp să umbli după acte, dar iei nişte bănişori. Şi noi eram speriaţi la început, dar băiatul acesta, Gabi, ne-a învăţat, că el ştia mai bine cum e cu internetul şi ne-a scos el ghidu` şi tot. Eu sfătuiesc pe oricine să încerce. Începutul e mai greu, dar merită. Problema cea mai mare de fapt este că omu` nu e informat. Noi vedem la televizor că se zice de fondurile astea că să se ia, că trebuie proiecte, dar nu ştie nimeni cum şi nici nu se zice ce să faci exact. Noi tot ce-am aflat, am aflat de la centrul PAPI”, a spus Ilinca.

Banii se folosesc și pentru utilaje

Dobre Onorel este şi el din Bărbuleţu şi este unul dintre cei trei localnici care au câştigat un proiect pe această linie de finanţare. Primele informaţii tot de la PAPI şi le-a luat şi el. A citit pe internet ghidul solicitantului, a mers la firma de consultanţă cu care au lucrat şi ceilalţi şi a depus proiectul. Bărbatul deţine şi el o livadă şi cu banii europeni vrea să-şi cumpere un tractor, chiar dacă mai trebuie să scoată şi din buzunarul lui ceva, pentru că 40 la sută din sumă trebuie să o depună el.

“Centru ăsta PAPI e chiar foarte bun. E aproape de noi, aici, e simplu de ajuns, îți rezolvă problemele, mai vorbim unu` cu altu`, chiar e de folos”, a spus Dobre Onorel.

Nici el nu a fost lipsit de încurcături în aventura cu fondurile europene pentru că funcţionarii au făcut diferite încurcături şi au greşit actele, care ulterior au trebuit refăcute, pe alergătura ţăranului. Dar până la urmă, puse în balanţă cele bune, cu cele rele, l-au făcut pe acesta să se decidă că merită să o ia de la capăt pentru alţi bani, mai ales că acum ştie cum stă treaba.

…. Sătenii din Bărbulețu știu că fondurile europene “se dau” şi prin PAPI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.