Răul Alb de Sus si de Jos, la pas – peisaj cultural de patrimoniu

0
342

MunteniaLaPas.ro :

De ce la pas?

Pentru că doar tihna și răgazul au cadența necesară pentru a înțelege și cunoaște o civilizație a cărei puls este, sau a fost odată, dat de ritmurile naturii; pentru că doar de la nivelul ochiului, direct și fără mijlocitori comunitatea prinde viață și capătă sens; pentru că numai parcurgerea la pas a satelor  înseamnă participare directă, deci integrare în viața comunității; pentru că doar astfel cunoașterea ca împărtășire devine posibilă.

De ce peisaj cultural?

Peisajul cultural este imaginea complexă a interacțiunii dintre mediul natural și civilizație; este soluția specifică prin care comunitatea și-a amenajat cadrul de viață. El cuprinde totalitatea tradițiilor, a obiceiurilor, a practicilor, așadar totalitatea elementelor care asigură ordinea existenței. Peisajul cultural este viabil atâta timp cât este viu, cât elementele sale constitutive funcționează ca o rețea. Păstrarea acestor complexe relații este așadar o prioritate dacă vrem să salvăm valoarea peisajului cultural, iar cunoașterea acestuia este primul pas.

De ce de patrimoniu?

Pentru că peisajul cultural se construiește în timp și conține tot ceea ce definim ca tradiție. Pentru că, în egală măsură, conține aspirațiile și proiecțiile comunității fiind astfel viu. El este deci  memorie și devine identitate. Propunem așadar valorizarea peisajului cultural tradițional al Munteniei, adică descoperirea, înțelegerea și aprecierea acestuia ca patrimoniu.

sursa foto si text : MunteniaLaPas.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.