ProTV : SFANTUL DUMITRU, traditii si obiceiuri. La Pietrari în Dambovita, oamenii au plecat acasa cu carbuni din Focul lui Sumedru

0
184

Dealurile din mai multe localităti ale tarii au fost luminate duminica noapte de Focul lui Sumedru. Este un obicei stravechi, prin care oamenii ii multumesc Sfantului Dumitru pentru roadele bogate, dar ii cer ajutorul si pentru anul care vine.

Cornel Coman, primarul comunei Pietrari: „Pot fi tratati cu o tuica de Pietrari extraordinar de buna, o sarma calda si cu foarte multa dragoste…”

Traditia a fost respectata si in Dambovita. Cuprinsi de voie buna, zeci de localnici din Pietrari, judetul Dambovita, au urcat pe dealul de la marginea satului, unde a fost aprins Focul lui Sumedru. Traditia spune ca in valvataie trebuie arse resturile vegetale pentru ca oamenii sa aiba parte de belsug si bucurie in anul care vine.

61733266

Tot traditia spune ca si masa trebuie sa fie imbelsugata, asa ca gospodinele au trudit toata ziua. Au fost pregatite peste o mie de sarmale, suficiente pentru un sat intreg.

Localnic: „Excelente! Ma bucur ca am venit la un astfel de eveniment, imi place foarte mult„.

Cornel Coman, primarul comunei Pietrari: „Pot fi tratati cu o tuica de Pietrari extraordinar de buna, o sarma calda si cu foarte multa dragoste…”

Obiceiul, sarbatorit in ajun de Sfantul Dumitru, este raspandit in mai multe zone ale tarii.

 Superstitiosi, unii oameni pleaca acasa cu carbuni din Focul lui Sumedru, in speranta ca vor avea parte de prosperitate. Despre cei care nici macar nu merg sa-l vada se spune ca vor avea o iarna grea si un an fara roade.

SFANTUL DUMITRU, traditii si superstitii

Focul are rol purificator si protector, aparand impotriva relelor, necazurilor si tinand la distanta fiarele codrilor. In satul romanesc se crede totodata ca si mortii vin sa se incalzeasca la aceste focuri. In acelasi timp, focul este menit sa apere copiii care dantuiesc in jurul lui sau sar peste el cand vapaia se domoleste.

Cei tineri sar peste foc, chiuie si joaca, in speranta ca se vor casatori in curand.

In gospodariile autohtone, femeile au datoria de a imparti copiilor fructe uscate, mere, nuci, covrigi, iar in biserici se tin slujbe speciale si se impart merinde.

 

http://stirileprotv.ro/stiri/social/sfantul-dumitru-traditii-si-superstitii-in-dambovita-oamenii-au-plecat-acasa-cu-carbuni-din-focul-lui-sumedru.html

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here