Primarul Marian Alexe din Barbuletu la Focul lui Sumedru din 2011

0
266

S-a aprins "Focul lui Sumedru" noaptea trecută. Mii de români au vrut să vadă dacă v-om avea o iarna grea anul acesta.Tradiția spune că un foc zdravan aprins în ajun de Sfântul Dumitru alungă spiritele rele și prevestește cât de grea va fi iarna.

Locuitorii din Bărbulețu au avut parte, aseară, de una din cele mai spectaculoase sărbători ala anului. Focul lui Sumedru  a fost aprins în centrul satului iar în jurul lui s-a strâns tot satul. Sărbătoarea care are origini precreştine marchează începutul sezonului rece şi are rolul de a-i atrage pe protectorii culturilor. Flăcăii satului încing focul iar femeile împart covrigi, nuci şi mere, semn al abundenţei.

Timp de catevasăptămâni, cete de copii merg pe câmp şi strâng mărăcini pentru a face cel mai frumos si mai mare foc. În fiecare an, în noaptea de 25-26 octombrie toată suflarea satului Bărbuleţu se adună la ceremonial. După aprinderea focului bătrânii prevestesc iarna.   Cenusa,carbunii aprinsi si alte resturi din rugul funerar sunt luate de sateni pentru a fertiliza gradinile si livezile.Pomenirile precum si rugurile aprinse,alaturi de veghea rituala trimit la un ceremonial ce are in vedere castigarea bunavointei stramosilor pentru a asigura in anul cel vine recolte la fel de bune.

http://www.clicktgv.ro/stiri/952-s-a-aprins-focul-lui-sumedru–vezi-video.html

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.