Primul primar al oraşului a fost ales Gheorghe Ludescu (iulie 1864), cel care fusese „ultimul prezident” al Sfatului Orăşenesc, persoană fără studii superioare, dar cu o bogată experienţă în administraţie.
Activitatea primăriei a început să se conducă după regulamente bine întocmite, cu destinaţii speciale: pentru funcţionarea pieţelor şi târgurilor, pentru buna funcţionare a poliţiei şi a serviciului administrativ, pentru privegherea prostituţiei, igienei şi salubrităţii publice.
Încã din 1885 au început discuţiile pentru construcţia unui Bulevard, care să facă legătura dintre „Gara Ciocârlan” şi strada Libertăţii. Noua arteră urma să se deosebească de toate celelalte. Dreaptă, cu trotuare largi, având plantaţi castani de o parte şi de alta, a solicitat un mare efort financiar. Ideea a fost reluată în 1894, iar construcţia bulevardului s-a început în 1896 şi s-a terminat în 1897, când s-au instalat 60 de felinare şi 25 de bãnci. Primăria a continuat să funcţioneze în casele lui Nicu Vlădescu şi ale lui Iancu Petrescu, apoi într-un imobil cu etaj, cumpãrat cu bani din buget.

În 1896 a fost contractat un împrumut substanþial de 300.000 de lei, pentru construirea unui local adecvat, a bulevardului gării feroviare şi a unei grădini publice. Noul local – sediul Primăriei până în prezent – va fi finalizat în 1898, fiind opera arhitectului italian Baltasar Vignosa Giovanni, lucrările fiind supravegheate de inginerul Nicolae Bruneanu. Planul clădiri era mai vast decât al Prefecturii, cu multe încăperi la parter şi etaj, cu plafoane pictate în fiecare spaţiu cu alt model, cu stucatură aurită, dând senzaţia de fast baroc.

Citeste mai mult: adev.ro/pbi4ok

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.