Portretul bunicilor mei – momente ale copilăriei mele petrecute la Râul Alb

3
247

Ca orice copil crescut la ţară şi de bunici, nu pot să trec peste aceste momente ale copilăriei mele petrecute la Râul Alb. M-am bucurat de două bunicuţe, sau mica-mare cum spuneam majoritatea dintre noi, copiii, dar nici un bunic, sau aproape fără. Pe cel din partea tatei nu l-am cunoscut decât din descrierile bunicii şi ale tatei, pentru că a murit când tatăl meu avea 4 ani. Pe cel din partea mamei l-am cunoscut până la vârsta de 4 ani, apoi a fost şi este un vis frumos toată viaţa. Un bătrânel cu chipul blând, care mergea în baston, cu mustăţi blonde şi ochi albaştrii, avea un chimir din care ne dăruia mie şi sorei mele câte un bănuţ. Ultimul bănuţ îl punea la loc în buzunarul de la chimir să facă pui. Nici în ziua de azi nu dau ultimul bănuţ din portofel,pentru că trebuie să facă pui. Aşa a zis “ticu-mare”.   

Îmi aminteam foarte bine schiţele “Bunicul” şi “Bunica” ale lui Delavrancea, şi trăiam momentele nepoţilor din poveşti atăt de intens, încât bunica dupa “râu` în sus” scotea din sânul ei biscuiţi (şi ca toate femeile de vârsta ei purta costum naţional) să-mi ofere, îmi plăcea să dezvolt dialogul din “Bunica”, iar ea intra în jocul meu. Pentru povestea cu bunicul a fost mai greu pentru că nu aveam nici un bunic atunci cănd am ajuns la vârsta să citesc povestile, dar mult mai târziu l-am folosit pe soţul meu pe post de bunic după ce ne-am căsătorit şi am avut copii.

Şi mai aveam un obicei, cred că mă trăgea “aţa”. Atunci când mă trimitea mama la bunica din partea tatei cu câte ceva de mâncare, în drumulmeu mă opream în zona “Poienari”, la Maria şi Ion Poienaru, şi stăteam de vorbă cu ei, oferindu-le din ceea ce aveam în pachet. El confecţiona tronuri, acolo unde locuia având şi atelierul. Eram un fel de scufiţa roşie, dar nu mă întâlneam cu lupul, ci cu alţi viitori bunici, pentru că au fost bunicii soţului meu din partea mamei lui. Într-o noapte am auzit multă gălăgie, iar când am deschis uşa din dosul casei am văzut departe flăcări până sus la cer. Ardea atelierul lui Ion Poienaru. El s-a mutat cu “ţata-Maria”, şi aşa au trăit până la finalul vieţii lor.

Pentru bunica din partea mamei aş avea cred multe episoade de povestit, deoarece am stat cel mai mult timp cu ea. Îmi plăcea că îmi povestea întâmplări din copilăria ei petrecută la Coteneşti, Muscel, îmi cânta, îmi spunea poezii, poveşti. Indiferent ce treaba ar fi avut, la fân, la cules, la sapă, la animale, eu eram lângă ea, după ea, în jurul ei zicându-i “mai spune-mi mică-mare”. Deşi era mică de statură şi o conformaţie slabă, avea o forţă şi o vitalitate de invidiat. Nu am văzut-o niciodată odihnindu-se decât în ultimul an de viaţă când nu se mai putea da jos din pat. Cu o basma legată la cap după stilul muscelencelor îmbrăcată în costum naţional mai gros sau mai subţire, după anotimp, se ocupa de toată gospodăria. Mă întrebam de unde ştie atâtea. Aşa am învăţat “Fata de păstor”,“Deşteaptă-te române”, “Moara”, “Ciobănaşul”, “Mierla”, “Câţi ca voi”, toate poveştile lui Ion Creangă, şi multe altele. O însoţeam “peste gârlă”, la “Guţilă”, la “Manda”, la “Varză”, la “Dumbrea”, “pe poiană”, chiar şi la “Padină” sau în “Vârf la plai” acolo unde avea pământ.        
Făceam şi eu diverse treburi alături de ea, după puterile mele, numai să-mi povestească ori să-mi cânte.
       
Îmi amintesc că ne opream “peste gârlă” la “odae”. Acolo în timpul cireşelor, îmi plăcea când îşi umplea poala fotei cu cireşe scuturate de mine, ne aşezam una lângă cealaltă, mâncam cireşe şi-mi spunea poveşti. Sau altădată culegeam fragi, le înşiram pe fire de iarbă şi le făceam buchete, sa le aduc acasă la mama sau la mica-mare, drept mulţumire pentru răbdarea pe care o aveau cu mine. Acum sunt şi eu bunică, şi vreau ca nepotul meu să se bucure la fel de mult de clipele copilăriei lui, şi să-şi amintească cu plăcere de aceste vremuri la fel ca mine sau ca tine, cititorule.

Am spus aceste lucruri, deoarece prin “ochii” amintirilor mele trec locuri, întâmplări şi oameni care au fost lângă noi, cu noi, şi pentru noi, iar aceste amintiri trebuie sa existe şi după noi.

Gabriela Popa (Ţâncu)

3 COMENTARII

  1. FRUMOS ! Orice om trebuie sa si aminteasca locurile de unde a plecat si cn l a crescut ( fie ca a fost crescut de bunici sau doar de parinti ) . Eu nu mi am cunoscut decat bunicul din partea tatalui dar niciodata nu am avut o legatura stransa cu el . Parintii sunt cei ce au avut grija de mn , defapt mama pt ca tatal meu era mai mult plecat la servici . As da orice acum sa i mai am si sa ma pot intoarce pe meleagurile natale unde am copilatit , sa alerg pe dealurile pe care alergam atunci , sa merg cu vaca sau sa adun prune sau porumb , fasole s.a.m.d. Acum , din tot ce a fost candva , a ramas doar o amintire trista si dorinta de a ne vedea copiii cum infloresc , cum cresc fara grija zilei de maine . Si totusi … copilaria noastra , copilaria anilor 80 nu se poate compara cu cea din zilele noastre … Tuturor consatenilor care citesc acest articol le doresc numai bn , Paste fericit si sa nu uite de unde au plecat . Toti avem o soarta , mai buna sau mai rea dar , radacinile intotdeauna ne cheama …

  2. Din nou ma simt nevoit , sincer va spun ca o fac cu mare placere,sa va felicit pentru frumoasele amintiri ,de aceasta data cu mai grijulii mica-mare si ticu mare ,Bunicii.Cine nu-si iubeste bunicii,cine nu are amintiri placute cu cei care de foarte multe ori interveneau atunci cand parintii nostri mai recurgeau la cate o fugareala pentru stricaciunile si strengariile care erau cam la ordinea…zilei.Multi dintre noi nu ne mai bucuram de prezenta lor,dar ne bucuram de amintiri care au ramas si vor ramane vi in mintea noastra.Mi-aduc aminte,copil de cativa anisori fiind,ca mai dormeam la bunica(spun bunica pentru ca pe bunicul prea putin mi-l amintesc , ne-a parasit inainte ca noi ..nepotii sa-l cunoastem si sa ne aducem aminte ) si intr/una din zile cand a fost cam bolnavioara, mama i-a adus multe dulciuri.Ea le-a bagat sub perna si cand a luat-o somnul, ca un mare furacios si un consumator inrait de dulciuri ce ..eram,am sterpelit mai toate dulciurile.Dimineata cand s-a trezit mi-a reprosat ca trebuia sa-i cer ei ca nu era nicio problema,fapt ce m-a determinat sa inteleg ca a simtit ,dar m-a lasat sa cred ca sunt un mare…invigator.Mi/aduc aminte ca plecam cu vacile la pascut ,iar la pranz le duceam la apa si dupa aceea le legam,apoi mergeam la bunica unde ,de multe ori nu era acasa,cotrobaiam peste tot ocazie cu care ii luam si ultimul stuc de mamaliga,infulecam bine si dupa aceea dadeam o fuga la garla unde ne balaceam ore in sir uitand ca vacile trebuiau scoase din nou la pascut.Erau zile cand le dezlegam si mergeam direct acasa, trebuia sa avem motive bune pentru a axplica parintilor de ce vacile sunt flamande.Explicatiile erau in zadar pentru ca tot….” mancam” o chelfaneala zdravana.

    Frumoase amintiri,frumoasa copilarie, parca,asa cum spune si D-na in comentariul de mai sus ,mult diferita de cea prezenta.Grijile nu erau atat de multe ,iar copii ,chiar daca nu dispuneau de net si multi canale tv.,aveau un alt chef al copilariei si ,de ce sa nu recunoastem,erau mult mai cu…gandul la carte,la invatatura,aveau acel respect fata de educaori,invatatori si profesori.Perioada de dupa „89 , asa zisa … democratie, le-a dat copiilor cu o mana(libertate…)si le-a luat cu mai multe …ceea ce aveau nevoie.

    Tuturor,Bucurii si Amintiri Frumoase!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.