Politica comerciala a Voinestenilor nu este, se pare, imbratisata si de vecinii din Pietrari si Rau Alb

0
226


Desi a fost un an foarte bun pentru producatorii de mere din bazinul pomicol Voinesti, copiii vor primi, si anul acesta, mere provenite din alte zone. Autoritatile sunt de parere ca principala vina le revine chiar producatorilor.

Politica comerciala a voinestenilor nu este, se pare, imbratisata si de vecinii din Pietrari si Rau Alb. Ei participa la program, din zona fiind colectate fructe de catre firma ce deruleaza, in acest moment, un contract prin negociere fara licitatie. Este vorba de aceasi firma care a distribuit mar, lapte si corn si anul trecut: LidoGarbea, din Prahova. Conform explicatiilor oferite de Marin Antonescu, vicepresedintele CJD, contractul a fost negociat pentru ca licitatia a fostcontestata, cauza fiind pe rolul instantei. Cum copii nu puteau fi lasati fara fructe, CJD a apelat la aceasta solutie. Introducerea marului in programse datoreaza unei initiative a deputatului de Targoviste, Gheorghe Albu. "Domnul deputat Albu, precum si noi toti, a facut un lobby sus-tinut, pentru ca suntem direct interesati sa sprijinim producatorii locali. Doar ca acestia trebuie,la un moment dat, sa se ajute si singuri", a declarat Marin Antonescu, vicepresedintele Consiliului Judetean Dambovita.

Nici un producator voinesteande mere nu a participat la licitatia de stabilire a furnizorului de fructe pentru programul european de incurajare a consumului de mere. Oamenii spun ca nu au avut date referitoare la organizarea licitatiei, asa ca acum stau si se uita a paguba in beciurile care gem de mere. Piata interna ofera posibilitati extrem de limitate de valorificare a fructelor proaspete. Producatorii voinesteni nu au acces pe piata marilor lanturi de magazine, iar mare parte din productia lor devine materie prima pentru tuica. O parte de vina o poarta si producatorii. In zona nu exista statii de calibrare si sortare, sau depozite speciale, iar de o eventuala colaborare a mai multor localnici pentru achizitionareaunor asemenea utilaje nici nu poate fi vorba.

Autoritatile judetene spun ca voinestenii, desi raman cu merele in lazi, nici nu sunt interesatisa vanda in conditiile stabilite de program. Prefera sa comercializeze, in prima faza, merele de dimensiuni mici, iar cele mai frumoase sa le tina pentru sarbatori, cand fructelem sunt la mare cautare, iar pretul este mai ridicat.

….TONE DE MERE SE STRICA IN BECIURI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.