Oameni de la noi: MIHAIL I. VLAD, poet, publicist si editor dambovitean, nascut in 3.06.1947 pe Valea Dambovitei la Barbuletu…

1
283

MIHAIL I. VLAD: poet, publicist si editor dambovitean, nascut in 3.06.1947 pe Valea Dambovitei la Barbuletu. Autor al volumelor de versuri „Nelinistea cuvintelor”, „Cu mana in afara noptii” si „Dincolo de iubire”; aparute in 1994 si 1996 la Editura „Macarie” din Targoviste” si al  volumelor de publicistica „Libertatea pe umeri”(1995), „Ranile sufletului” (1996) si „Asa e viata” (1997). Editor, director al Editurii „Macarie” din Targoviste”

Viata si opera unui haiduc din tinutul lui Radu lui Anghel si aventurile sale in Maramuresul voievodal

Pentru poetii si oamenii de litere din Maramures, Mihail I. Vlad a fost o personalitate exotica, o figura cu totul si cu totul aparte, un prieten si un oaspete fidel la manifestarile literare din judet si un editor apreciat, care s-a straduit sa publice cartile multora dintre ei. A fost un etern calator, un Don Quijote mereu pe drumuri, ducand si aducand carti, carandu-si tristetile si bucuriile de la Viseu la Constanta, de la Bistrita la Severin sau de la Targoviste la Uzdin, printre romanii din Serbia . Participa, cu un entuziasm sincer si pe care nu se sfia sa-l afiseze, la marile evenimente ale vietii literare din tara unde era invitat si se straduia sa-si promoveze prietenii si tinerii in care credea. A editat o serie de carti purtand semnatura unor autori din Maramures, unii debutanti, printre care se numara Adela Naghiu, Rodica Brad Pauna sau Angela Micle. Alerga de la o manifestare literara la alta cu bucurie dar si cu un soi de disperare, era prezent, an de an, la „Armoniile de primavara” ale lui Lucian Perta, la „Festivalul de poezie” de la Sighet sau la cel de la Cicarlau si, deseori, era in tren cu traista cu carti petrecandu-si intreaga saptamana in aceasta aventura, intre o lansare de carte si aparitia unei noi reviste literare. Vlad a fost un boem si un suflet sincer si plin de tristeti nemarturisite, un prieten apropiat al multor poeti, deseori neinteles, deseori fugind din sine si incercand sa se regaseasca in calatorii. S-a stins singur si uitat, pe un pat de spital din capitala domnitorilor romani, in preajma sarbatorilor de iarna din 2006 si a luat cu el o taina si multe carti pe care, poate, altii nu se vor mai stradui sa le scoata in lume. Fiind legati prin origini de acelasi spatiu si prin suflete de convingeri literare apropiate, am avut impreuna lungi discutii despre poezie, literatura si despre orice, in Targoviste sau in Baia Mare sau mai stiu eu unde in tara. Nu de putine ori a a fost tratat cu ironie, suficienta si condescendenta. Mi-am notat candva, intr-o iarna, cate ceva din ceea ce discutam, in ideea de face un interviu pentru o revista. O parte din convorbirea pentru acel proiectat interviu o redau in randurile de fata.
Nicolae Scheianu: Mihail I. Vlad din Targoviste, nascut la Barbuletu, la iesirea din Chei a Dambovitei, intr-un sat de pe cararile haiducului Radu lui Anghel, traitor in Cetatea de Scaun a voievozilor romani, poet, calator, director de editura proprie, jurnalist, animator cultural si mai stiu eu ce virtuti mai ai. Parca te stiu de un veac. Auzisem despre tine pe vremea primelor mele aspiratii si incercari literare, erai o celebritate locala, toata lumea din Targoviste te cunostea si stia cu ce te ocupi. Cum a fost drumul asta de la Barbuletu natal si scoala de siderurgisti de la Hunedoara pana la ceea ce esti acum, un calator la Barbuletu, un poet in cautarea altor poeti, un nelinistit si un patimas bland pe altarul valorilor trecutului si ale prezentului?

sursa si articol complet la :
http://www.ne-cenzurat.ro/

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.