Oameni de la noi: Ion Cernea campion national la lupte greco-romane, campion mondial in 1965, sotul Irinei Loghin, nascut la Râu Alb

3
581


Ion Cernea impreuna cu sotia sa Irina Loghin si Ema Nicholson

Ion Cernea -a nascut in 1935 in com. Raul Alb, jud. Dambovita. A obtinut 8 titluri de campion national la lupte greco-romane in 1956 si 1958-1964, la categoriile 52 ,57 si 63 kg. A fost campion mondial in 1965; a obtinut medalie de argint la CM din 1961. A obtinut titlul de vicecampion olimpic in 1960 si medalie de bronz la JO din 1964. I s-a acordat titlul de Maestru emerit al sportului. A devenit antrenor la lotul national de lupte (1968-1987) si arbitru international de lupte.

Ion Cernea i-a fost alături soţiei de cele mai multe ori, la spectacole, dar şi la nunţi. A fost martor al succesului Irinei Loghin.

Pînă să o cunoască pe îndrăgita artistă, fostul campion la lupte greco-romane Ion Cernea o admira pe Irina Loghin din sala de spectacole a Ansamblului Ciocîrlia. Ulterior, Benone Sinulescu avea să i-o prezinte. “Sportiv fiind, mergeam la Centrul de pregătire 23 August… Vizavi de Centru locuia cîntăreţul Benone Sinulescu, pe care l-am cunoscut şi ne-am împrietenit. El venea la concursurile de lupte, la campionatele naţionale, atît în Bucureşti, cît şi în alte oraşe. Eu eram de asemenea angajatul Ministerului de Interne şi mergeam împreună cu cîţiva colegi la spectacolele de la Ansamblul Ciocîrlia. Irina venise de vreun an-doi la Ansamblul MI. A venit mai apoi la ştrand. Aşa ne-am cunoscut”, îşi aminteşte soţul interpretei.

“Mergeam şi la cîte o masă împreună cu Benone, Irina, Maria Ciobanu, Maria Butaciu… Vremea a trecut şi ne-am împrietenit. După cîţiva ani ne-am gîndit să ne mutăm împreună. Din ’64 pînă în ’75 nu am legat vreun contract… Dar în ’75 am decis să ne unim destinele. Irina era însărcinată cu Ciprian. Şi… de atunci au trecut 33 de ani… Avem doi copii reuşiţi, pe care Dumnezeu ni i-a dăruit. Am realizat multe lucruri împreună, prin muncă cinstită şi sudoare”, spune Ion Cernea.

Faimă. Soţul artistei ne-a mărturisit că îi este greu să vorbească despre sufletul pereche pe care l-a descoperit la Irina, dar, pus în faţa “faptului împlinit”, a continuat: “Este un om de mare calitate. Este pretenţioasă în tot ce face. Irina a muncit mult. I-a dat Dumnezeu acest mare talent, de a cînta frumos, dar, oricît ai cînta, fără muncă nu poţi să ajungi unde a ajuns Irina. Foarte multă vreme am fost cu Irina la nunţi, la spectacole. Dacă mergea la vreo nuntă, se aduna lumea din şapte comune. De unde aflau ţăranii aceia nu ştiu, dar ieşeau pe marginea drumului să vadă cînd trece Irina cu maşina, că nu erau maşini, aşa, ca acum… Erau sute de oameni pe marginea şanţurilor, tineri şi  bătrîni… Cînd cobora din maşină, unii veneau să o atingă… La spectacole nu puteai să găseşti un loc, în special pe litoral. În grădinile de vară, dacă scuturai un pom, picau 100 de inşi. Erau aşa de mulţi oameni urcaţi să o privească, încît rupeau copacii… Şi acum, în orice colţ de ţărişoară, Irina e bine primită… Să dea Dumnezeu să trăiască ani mulţi, să fie sănătoasă”, încheie Ion Cernea

Nume de Istorie in Luptele Romanesti

Ion Cernea, omul care ii sta alaturi de 40 de ani

Când vorbeste de dragoste, chipul Irinei Loghin pare ca se lumineaza. E limpede ca, fara un suflet cald, nu poti pomeni de un asemenea subiect. Vârsta nu conteaza aici. E doar o cifra banala, trecuta in buletin. Dragostea pe care cântreata si sotul ei, Ion Cernea, fost campion mondial la greco-romane, pe care ti-o impartasesc de 40 de ani, e si astazi la fel ca-n prima zi, ca o aripa transparenta si catifelata de inger, frumoasa si aproape toata plutind in magie.

S-au cunoscut la un festival peste hotare, unde se desfasurau si intreceri sportive, s-au placut si s-au casatorit, dupa zece ani de tatonari. Din dragostea lor s-au nascut doi copii frumosi, Ciprian si Irinuca, iar acum mama asteapta cu nerabdare sa-si strânga in brate primul nepot pe care Divinitatea i-l va darui. Doamna Irina Loghin nu regreta ca pruncii, acum oameni la casele lor, nu-i calca pe urme, pentru ca i-a invatat doua lucruri de pret, cu care sa plece in viata: cinstea si onoarea. Care este secretul acestei casnicii fericite? Respectul reciproc si grija nemasurata pe care o au unul fata de celalalt. La intâlnirea cu Irina Loghin si cu muzica sa simti ceva special, o liniste interioara, care te invaluie si nu te mai lasa.

Un om corect, ferm | Jurnalul National

si :

Irina Loghin – 47 de ani de muzică şi 70 de ani de viaţă

3 COMENTARII

  1. dn Irina , sunt fericita ascultandu/va cantand. Aveti calitati vocale de exceptie, frumusete divina .Dl Cernea este un norocos ,merita pt ca si d/lui are merite deosebite in sport. Sa traiti ani multi fericiti si sa fiti sanatosi cu toata familia. Va iubesc

  2. maestre cernea din indepartata america va urez multa sanatate si noroc.dumneavoastra ca sportiv si doamna cernea ca artist ati fost o mandria pentru romania.cu respect george marmara

  3. sanatate si viata lunga cuplului loghin-cernea!!!!!!!!!!!!!!sufletul pereche se gaseste 1 la 1milion. stiu ce inseamna , am vazut la parintii mei !!!!!!!!!!!!!!!!!!rar intalnesti la parintii mei .

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.