Nou! Primaria Râu Alb si-a tras site

0
320

http://www.primariaraualb.ro/

Râu Alb este o comună din judeţul Dâmboviţa, Muntenia, România, comună situată în nord-vestul judeţului, la o distanţă de aproximativ 45 km de municipiul Târgovişte, centrul politico-administrativ al judeţului, şi include satele Râu Alb de Jos – reşedinţă de comună – rangul IV şi satul Râu Alb de Sus – sat component – rangul V.

Satul Râu Alb de Jos este aşezat de-a lungul drumului judeţean DJ712A ce face legătura cu drumul naţional 71 Târgovişte – Sinaia la Fieni şi drumul naţional 72A Târgovişte – Câmpulung.

Satul Râu Alb de Sus este situat de-a lungul drumului comunal DC122 Râu Alb-Pucheni, drum ce urmează Valea Râului Alb în bazinul superior de la izvoare până în aval pe distanţă de 5 km. făcând legătura între aceste localităţi.

La început a fost un singur sat cu numele Râu Alb, sat de moşneni amintit în documente în secolul XVII. La 26 martie 1662, jumătate din moşia satului, fostă a lui Pârvu Rudeanu, logofătul, se afla în stăpânirea lui Badea Vel Clucer, ginerele lui Pârvu. Satul şi-a luat numele de la pârâul ce-l străbate ale cărui ape apar albe din pricina rocilor pe care le spală în scurgerea lor. La 7 decembrie 1733 şi 5 iulie 1764 popa Oprea din Bărbuleţu primeşte de la locuitorii din Bărbuleţu „o levade în Râu Alb". Satul a fost alcătuit relativ târziu din locuitorii veniţi din Bărbuleţu şi din Pietrari, cât şi din ţărani veniţi din Transilvania, în special din zona Moieciu sau zona Sibiului.

Vatra actuală a satului Râu Alb era acoperită de păduri, partea de sud-est era stăpânită în devălmăşie de moşneni pietrăreni, iar partea de nord-vest era proprietatea moşnenilor satului Bărbuleţu ajungând până la actualul cătun Ciobăneşti şi Vârful lui Boagher în locul numit „Purcăreaţă".

….Primaria Rau Alb

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.