Merele de Voineşti, pe mâna speculanţilor

1
315

Spre disperarea producătorilor dâmboviţeni care de ani întregi se plâng de lipsa de desfacere,

“În pieţe e corupţie. O mafie organizată. Ne ducem în piaţă, ne preiau intermediarii şi ne obligă să dăm fructele la preţul stabilit de ei!” ❚ “Producătorii autentici nu mai au loc în pieţe. La vârf nu se iau măsuri, noi nu avem putere” ❚ Aşa strigă supăraţi pomicultorii de pe Valea Dâmboviţei, care se chinuie de ani întregi cu aceleaşi probleme: lipsa desfacerii şi concurenţa neloială a importurilor ❚ De altfel, anul acesta, în primele 7 luni, România a importat 259.107 tone de fructe în valoare de 118,7 milioane de euro, sumă de zece ori mai mare comparativ cu exporturile, care abia au atins 11,5 milioane de euro

Nu au unde să-şi vândă fructele şi sunt nevoiţi să le dea pe nimic speculanţilor! Lipsa desfacerii rămâne în continuare principala problemă a producătorilor de mere de pe Valea Dâmboviţei, unul dintre cele mai renumite bazine pomicole din ţară. Totodată, concurenţa neloială făcută de fructele din import face ca merele româneşti să nu-şi găsească locul în marile magazine.

 

Ultimele cifre dezvăluite de reprezentanţii producătorilor de fructe şi legume arată că valoarea importurilor din primele şapte luni ale anului este de zece ori mai mare decât cea a exporturilor. Pomicultorii din Voineşti, patria renumitelor soiuri Golden, Deliciosul de Voineşti, Frumosul de Voineşti sau Florina, se plâng că cei mai mulţi dintre ei au fost nevoiţi să-şi vândă pe nimic merele negustorilor, pentru că nu au unde în altă parte să-şi valorifice producţia.

În marile magazine se aduc mere din afară şi, deocamdată, nimeni nu se ocupă să se pună la punct lucrurile astea. În primul rând trebuie să elimine corupţia din pieţe, acolo e o mafie organizată. De ani întregi, problema desfacerii e cea mai groaznică. Vindem merele pe la porţi, la angro, la speculanţi, la cine o veni… pentru că altfel nu ne descurcăm. Ne ducem în piaţă, ne preiau intermediarii şi ne obligă să le dăm la un preţ stabilit de ei”.

●”Faţă de banii investiţi, totul merge foarte prost. Ce să facem noi cu merele? Nu le putem vinde din cauza speculanţilor şi cei care vin la noi ne rup gura cu preţurile, aşa, ca să nu spună că nu-ţi dau bani”.

●”E foarte rău că marile magazine nu vor mere româneşti. Noi, producătorii, nu putem să desfacem nimic. Sunt preţuri derizorii. Producătorii autentici nu mai au loc pe piaţă. Am înţeles că din 2013 se vor lua măsuri cu certificatele de producător. Eu tot nu ştiu cum le desfac cei fără acest act. Eu sunt cu ele la poartă, le scot, le bag înapoi, pentru că nu pot să le desfac şi am un preţ accesibil. Iar importurile pleacă de la vârf. Nu se iau măsuri. Noi nu avem putere, ce să facem noi? Mai bine exportăm noi”.

 

 

 

“Peste 80% din plantaţiile pomicole au fost defrişate”

Din Voineşti, de exemplu, au plecat anul acesta zeci de tiruri cu mere de industrie pe care pomicultorii nu le-au putut da cu mai mult de 40 de bani pe kilogram, în timp ce merele de calitate se vând cu 1 şi 1,5 lei, preţuri care, spun producătorii, nu acoperă cheltuielile din timpul anului.

 

Chiar dacă în marile magazine nu se găsesc mere româneşti, preşedintele Asociaţiei Pomicultorilor Dâmboviţeni îi îndeamnă pe cumpărători să se îndrepte către pieţe, unde încă se mai vând mere româneşti.

“Avem bazine pomicole, numai că acestea, în decursul anilor, s-au dus de râpă. Peste 80% din plantaţiile pomicole au fost defrişate. La acest moment, cu o producţie autohtonă, nu putem să acoperim piaţa internă. Iar faptul că nu există mai deloc fructe româneşti în supermarketuri este o altă problemă. Supermarketul nu-şi dore şte marfă românească. Singura şansă să ajungă mere din bazinul pomicol Voineşti în astfel de magazine este ca aceste supermarketuri să aibă omul lor în zonă. Sunt trei paliere de desfacere: o parte la piaţă (cei mai câştigaţi producători), o parte se duce în pieţele de gros din jurul marilor oraşe (şi aceştia obţin un preţ bun) şi cea mai defavorizată categorie – cei care vând fructele de acasă, în acest caz câştigul celui care cumpără este mult mai mare decât câştigul lor. Anul acesta merele de industrie au fost colectate atât de fabrica de la Focşani, cât şi din Ungaria şi Polonia la un preţ destul de mic, ţinând cont că noi nu facem mere de industrie, ci mere pentru consum. Dar din cauza secetei, o parte importantă a fost dată la industrie. Soluţia a fost şi este: cumpărătorul să meargă în pieţe unde există marfă românească până spre luna mai, din belşug şi la preţuri destul de accesibile”, ne-a declarat Ion Oprea, preşedintele Asociaţiei Pomicultorilor Dâmboviţeni (foto).

Datele Autorităţii Naţionale a Vămilor, transmise NewsIn de Ministerul Agriculturii, arată că România a importat în primele şapte luni o cantitate de 259.107 tone fructe în valoare de 118,7 milioane euro, sumă de zece ori mai mare în comparaţie cu exporturile, respectiv 11,5 milioane euro.

Merele de Voineşti, pe mâna speculanţilor

1 COMENTARIU

  1. Rau,chiar foarte rau ca Romania a ajuns piata de desfacere a unor speculanti care aduc fructe(cu comisioane grase date la varf),si nu numai,din alte Tari,iar producatorii autohtoni sunt ingenunchiati atat de acest lucru cat si,mai grav,de speculantii din piete.Acest flagel nociv al pietelor dateaza de foarte mult timp,iar masuri nu s-au luat ,probabil,din cauza faptului ca acesti samsari ai pietelor sunt sustinuti de unii care au „antene „sus puse intretinute ,bineinteles ,cu asa zisa spaga,spaga care este inca in floare cam in toate domeniile,incepand de la administratiile locale si pana la nivele mult mai inalte.Suntem martori neputinciosi la ceea ce se intampla in Romania de mai bine de peste 22 de ani,nu spun ca in regimul comunist nu se utilizau aceleasi metode cu spaga si toate cele,dar nimeni si nicio guvernare nu a luat masuri pentru a stopa acest fenomen,iar faptul ca Romania a devenit o Tara democratica si a intrat in randul celor din Uniunea Europeana nu a impiedicat cu nimic extinderea acestuia.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.