Marian Alexe: randamentul prunelor pe secetă este mai mare datorită zaharurilor care se strâng în fructe

0
297

Pe lângă pagubele mari pe care le-a produs mai ales agricultorilor, seceta are şi efecte bune. Producătorii de palincă garantează că arșița a ajutat afacerii lor. Căldura neobișnuită a dus la coacerea mai rapidă a prunelor şi a îndulcit fructele mai mult decât în anii trecuţi. Așa că și licoarea pare mai bună ca niciodată.

Pe Valea Dâmboviţei, producţia de prune este mult mai bună decât în anii trecuţi.

Marian Alexe, primar Bărbuleţu, afirmă că randamentul prunelor pe secetă este mai mare datorită zaharurilor care se strâng pe timp de secetă în fruct.

Oamenii susţin că faţă de anul trecut, producţia este de cinci ori mai bună. La un calcul sumar, ei spun că, la un număr de 500 de pomi la hectar rezultă 30 de tone.

Până în acest an, producătorii de palincă sau de ţuică obişnuiau să culeagă fructele abia la începutul lunii septembrie. Acum, licoarea tare ca focul va ajunge în pahare mai repede ca niciodată.

 

Prunii din livezile de lânga Oradea abia se mai tin sub greutatea fructelor, iar producătorii sunt cum nu se poate mai mulţumiţi: vor avea o palincă dulce şi aromată pe care aşteaptă să o vândă. Sigismund Ur şi-a început afacerea cu licori ardeleneşti acum 8 ani. Dar parcă niciodată nu a avut o producţie atât de bună.

"Din recolta de anul ăsta va fi palincă bună pentru că prunele au acumulat zahăr mult şi va fi de calitate", spune el.

Din livezi, fructele vor ajunge în vase deja pregătite de angajaţii palincăriilor. Aici vor sta timp de două sau trei săptămâni la fermentat şi după aceea vor intra la fiert.

 

sursa : http://www.digi24.ro/stire/Vesti-bune-Seceta-face-palinca-mai-dulce-si-mai-aromata_39124

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.