Legenda comorii haiducului Radu Anghel ascunse într-o peşteră din Dâmboviţa

0
453

Legenda lui Radu lui Anghel, unul dintre cei mai faimoşi haiduci, dăinuie încă în comuna Bărbuleţu, acolo unde se presupune că este ascunsă o comoară într-o peşteră din satul Cetăţea. Se spune că Radu lua de la bogaţi şi dădea la săraci, însă, istoricii cred altceva.

Se spune că Dealul Cetăţea, de la Bărbuleţu, ascunde grota unde fugea haiducul din calea poterei. De pe Valea Bărbuleţului, urmând traseul marcat cu triunghi roşu, poţi ajunge până pe Vârful Bucşa, din Masivul Leaota. Legenda spune că în vârful acestui deal, într-o zonă greu accesibilă, Radu lui Anghel se ascundea ori de câte ori era căutat de poteră şi că de multe ori şi-ar fi îngropat acolo comorile. Bătrânii satului cred cu tărie că ascunzătoarea ar fi fost dotată cu pat, sobă din piatră şi măsuţă, fiindcă Radu lui Anghel poposea uneori luni de zile aici, până ce potera îi pierdea urma. Intrarea în ascunzătoare, însă, s-a astupat odată cu trecerea timpului.

Radu lu’ Anghel – Fragment de baladă. Toţi voinicii, toţi jandarmii Întreabă de Radu mamii: -Unde-i Radu tău fecior, Căpitanul codrilor, Voinicul voinicilor Şi drăguţul fetelor, Groaza veneticilor? Dar măicuţa nu le spune, Nu dă pe Radu pe nume Radu e la crâşma Stânii Unde beau drumeţii banii Şi boierii gologanii. Radu bea din vin cel rece Şi cu lăutari petrece. -Ia, Radule, vin de bea, Că te prinde potera, Vin oşteni călare mulţi Şi-ai s-o păţi, de nu m-asculţi! Radu, crunt la uitătură, Zice: — Mamă, taci din gură, Pentru ce nu mă-nfrânai Când în braţe mă ţineai, Când eram copil de-o şchioapă Şi cu un picior în groapă? Bine vorba n-a sfârşit Şi potera a venit, La Radu s-a repezit Şi din gură i-a grăit: -Dă-te, Radule, legat Că eşti mare vinovat! Radu mamii a oftat Şi din cap a clătinat: – Fie Radu cât de beat, Cu optzeci din voi mă bat, Dar acuma la trezie, Nu mi-e frică nici de-o mie! Radu puşca dezlega Şi de poteră scăpa, Mama Radului râdea, Râdea şi se bucura Că feciorul ei scăpa…

Citeste mai mult: adev.ro/nqas8r

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.