La Rau Alb, a disparut terenul de fotbal

0
272


sursa : Râu Alb / mteodorescu

Adevaruri triste
  Situata la poalele muntilor Leaotei, la 40 km de Targoviste, comuna Rau Alb este asezata intr-o zona pitoreasca, foarte frumoasa, cu dealuri si livezi roditoare, cu oameni muncitori, harnici, buni gospodari. Cu 21 de ani in urma, cei mai multi localnici lucrau pe platformele industriale de la Targoviste, si nu numai. Navetisti fiind, in timpul liber se ocupau cu agricultura, zootehnia, cu treburile din gospodarii. Nivelul de trai nu era ridicat, dar multumitor pentru toti ce ce locuiau si munceau in comuna. Pe atunci existau 4 scoli in satele comunei Rau Alb, unde predau numai cadre calificate autohtone. Acum a ramas doar una, cu profesori din toate colturile judetului. Functiona un camin cultural cu activitate specifica locului, un muzeu al satului si alte dotari. Nici activitatea sportiva nu era uitata. La Rau Alb s-a nascut, a copilarit campionul mondial la lupte Ion Cernea (sotul Irinei Loghin). Fiind zona de deal, sporturile de iarna erau prioritare. Aici, profesorul de limba si literatura romana Lica Alexandrescu (fiu al satului) organiza, in fiecare sezon rece, adevarate concursuri de schi, saniute, unde erau antrenati toti copiii si elevii comunei, dar si din comunele limitrofe.

Evident, sportul rege, fotbalul, nu putea sa nu fie prezent si printre tinerii raureni, toti elevi la liceele din Targoviste, studenti sau muncitori specialisti in marile combinate si uzine ce functionau in acele timpuri in Dambovita. La Rau Alb exista singurul teren de fotbal omologat de A.J.F. pe care se disputau meciuri de fotbal din campionatul judetean.

Mai intai, domnul Titi Tincu, un ambasador de cariera, a adunat tinerii si a alcatuit prima echipa de fotbal de la Rau Alb. Antrenor-jucator era regretatul Gheorghita Tincu, iar echipa se numea “Haiducii” Rau Alb.Prin anii ‘75-’85, echipa “Haiducii” a activat in campionatul judetean de fotbal, dar mai ales in Cupa Romaniei. Odata cu disparitia prematura a celor de mai sus, echipa de fotbal s-a desfiintat.
Cum activitatea mea (in afara de cea profesionala) era dedicata fotbalului, m-am implicat personal si am readus tinerii pe terenul de fotbal de la Rau Alb.
Am inscris echipa in campionatul judetean sub denumirea de “Montana” Rau Alb. Am banuit ca voi fi spri jinit de conducerea locala, dar nu a fost asa. Dupa un timp, si Montana dispare, din cauza vremurilor. Am incercat de mai multe ori sa inscriu echipa in competitie, dar nu am gasit ajutorul celor ce conduceau destinele comunei. Au fost doar promisiuni pe “perioada electorala“, apoi uitate, iar tinerii din comuna s-au transferat pe la alte echipe din judet, altii au renuntat la fotbal.

Acum, viata culturalsportiva de la Rau Alb nu mai exista. O intrebare se impune: de ce atunci cand tehnica, stiinta nu erau atat de avansate, se puteau organiza atatea activitati sportive si culturale, iar acum acestea au devenit amintiri

? Nu credeti ca incet, dar sigur, viata satului romanesc moare? Revenind la zilele noastre, din cauza unor interese, ce noua ne scapa, s-a distrus si ce mai era, terenul de fotbal de la Rau Alb, singurul de pe Valea Dambovitei. Actualul edil a considerat ca e mai bine, mai util, mai de folos in centrul comunei Rau Alb, chiar pe terenul de fotbal (de dimensiuni regulamentare), sa se construiasca un vestiar si langa acesta un teren din beton, de dimensiuni reduse (minifotbal).

Practic, s-a renuntat la un teren cu gazon natural in schimbul unui spatiu mic, din beton, care nu poate fi folosit decat in circuit inchis (scolar). Adio, vreo echipa de fotbal la Rau Alb!
Motive se gasesc destule, teren de fotbal nu se mai gaseste. Daca se dorea atat de mult acest vestiar, se puteau gasi solutii langa actualul teren, conducerea comunei il putea amenaja pe cel din beton si vestiar. Dar, oare acestea erau prioritatile elevilor din Rau Alb, aceste vestiare care, practic, nu vor fi folosite, neavand, inca, apa, curent electric, iar terenul a fost imprejmuit cu gard si beton, atat, pana acum. Mai trebuie celelalte utilitati, dar ma tem ca covorul sintetic nu va fi montat pe acel teren din beton la Rau Alb. Motivul este simplu – nu mai sunt bani. S-a facut mult tam-tam pentru asa zisa baza sportiva de la Rau Alb, unde s-au cheltuit multi bani, iar acum nu este decat un tarc cu beton pe jos si o cladire (vestiar) neterminata.

Probabil, se asteapta anul 2012, cand va incepe din nou o acerba campanie electorala. Asteptam cu mare nerabdare primele activitati sportive la Rau Alb. Speram sa fim invitati pentru a anunta succesul sportiv pe care l-au realizat cei ce conduc destinele comunei din banii publici.

Nu doar la taiatul panglicii, ca la Selaru, unde excelenta sala de sport nu poate fi folosita, nu are caldura, ca nu s-au taiat plopii, de pe marginea strazilor, pentru lemne de foc!?

Betonul de la terenul de fotbal era mai util (acum) pe ulitele din centrul comunei Rau Alb, ramase neasfaltate… Personal, ma deranjeaza cum arata comuna Rau Alb, daca facem trimitere cu vreo 25-30 de ani in urma.
Toti cei care s-au perindat la conducerea comunei au promis in campanie, apoi au uitat, sau n-au fost sustinuti de cei de la judet, din cauza “apartenetei politice” diferite. Inevitabil, pentru fiecare vine ora bilantului, al scadentei, cand va trebui sa dam socoteala pentru tot ce am facut, dar, mai ales, pentru ce nu s-a facut. La Rau Alb, terenul de fotbal era singurul loc de distractie la sfarsit de saptamana, iar cineva s-a gandit sa-l strice, sa arate ce schimbare in bine ii asteapta pe tineri. Au trecut 2 ani fara teren, vom urmari cat timp va mai trece pana cand terenul va fi dat in folosinta (si vestiarul), pentru a justifica sumele imense care s-au cheltuit cu aceste constructii neviabile…

Nota: Aceasta situatie nu este doar la Rau Alb. Mai sunt comune cu terenuri incepute de 2-3 ani, dar asteapta 2012…

sursa si articol complet la:

…. La Rau Alb, a disparut terenul de fotbal

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.