La mulţi ani, Bărbuleţu!

0
328

Comuna Bărbuleţu marchează 540 de ani de la prima atestare documentară ❚ Se împlinesc 150 de ani de la împroprietărirea celor 100 de râureni şi formarea reală a aşezării Râu Alb, dar şi 140 de ani de la naşterea, tot la Râu Alb, a omului de cultură Ion Ciorănescu

Cea mai autentică monografie a comunei Bărbuleţu, realizată de profesor-muzeograf Cleopatra Ionescu (sub egida Muzeului Judeţean Dâmboviţa – Târgovişte, 1982), ne aminteşte faptul că în 2014 se împlinesc 540 de ani de la prima atestare documentară a acestei frumoase aşezări submontane, dominată de vârful Cetăţuia.
Cităm: „Pentru moşia Bărbuleţu prima menţiune documentară este cuprinsă în hrisovul din anul 1574, prin care voievodul Alexandru Mircea întăreşte lui Neagoe şi feciorilor săi moşia cumpărată de la Danciu al lui Zlate, în schimbul sumei de 2.300 aspri”.
Conform altor monografii, chiar soţia domnitorului Mihai Viteazul, doamna Stanca, era originară din Bărbuleţu. Nu ştiu de ce, când ne raportăm la asemenea afirmaţii ne cam tremură… pixul (!) şi-i lăsăm pe alţii să se lăfăie în istoria noastră! Vezi… golgoaza Ţepeş-Bran!… sau minciuna englezească care (am folosit intenţionat cacofonia!) păcăleşte şi azi milioane de turişti.

Noi, dâmboviţeni, prea cuminţi cu istoria, nu am ştiut să facem bani (meritaţi!) de pe urma lui Vlad Ţepeş. Târgoviştea era singurul oraş din lume car merita să facă legende tip Dracula! Din respect pentru istorie, nu a făcut, şi acum suportăm; cătune, sate şi orăşele luând cireaşa de pe tortul Târgoviştei! (Bran, spre exemplu!).

Deci, de ce ne-ar fi teamă să spunem că doamna Stanca, soţia marelui Voievod Mihai, a fost originară din Bărbuleţu? Mâine, poimâine, vor veni unii din Cucuieţii din Deal şi vor spune că i-au găsit osemintele pe acolo!… Aşadar, comuna Bărbuleţu împlineşte 540 de ani de la prima atestare documentară. La mulţi ani, Bărbuleţu!

 

sursa :

Enache Oncescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.