Jurnal de Dîmbovita : De 3 ani, pomicultorii fluieră a pagubă

0
309

Din anul 2012, pomicultorii dâmbovițeni sunt loviți sistematic de capriciile naturii ❚ Seceta, înghețul sau grindina au făcut prăpăd în livezi și au distrus totul fie la înflorire, fie la rod ❚ Potrivit directorului Camerei Agricole Dâmbovița, din păcate, și anul acesta „pomicultorii trebuie să strângă cureaua și să găsească soluții”, pentru că 2015 nu are semne bune pentru acest sector agricol

livada-meri-465x390 mar

VIOLETA STANCIU


De aproximativ trei ani, pomicultorii din județul Dâmbovița se confruntă cu probleme majore generate de lipsa producției. Astfel, nici 2015 nu pare să iasă din „tiparul” anilor precedenți, când oamenii, după un an de muncă asiduă în propriile livezi, se vor alege, cel mai probabil, cu „praful de pe tobă”.

 

Condiții meteo de coșmar

Ca de fiecare dată, condițiile meteorologice au fost cele care au compromis eforturile pomicultorilor, atât din punct de vedere fizic, cât și material.

„Din păcate, este al treilea an în care sunt probleme în pomicultură. Sunt parcele în bazinul Voinești unde pomii au fost plini de flori, dar nu au legat, iar florile au picat. Această cădere a florilor nu ne-o putem explica foarte clar. Ne-am tot uitat pe ultimii ani și chiar nu știu exact cauza. S-ar părea că am avut temperaturi scăzute. A nu se înțelege temperaturi cu minus, sub pragul înghețului. Au fost temperaturi scăzute noaptea și destul de cald ziua și nu s-a făcut polenizarea. Stăteam de vorbă cu un agricultor care-mi spunea că dimineața când ieșeau albinele era cald, iar peste zi temperatura scădea și găsea foarte multe albine moarte până să ajungă la stup, din cauza temperaturilor. Din păcate și de data aceasta pomicultorii trebuie să strângă cureaua și să găsească soluții. Suntem și defavorizați din punctul acesta de vedere. Dacă la cultura mare sau la alte culturi poți să renunți și să întorci brazda, aici nu prea ai ce face”, a explicat Ion Oprea, directorul Camerei Agricole Dâmbovița și președintele Asociației Pomicultorilor Dâmbovița.

mai mult la :  http://www.jurnaldedambovita.ro/jdb_articol–de-3-ani-pomicultorii-fluiera-a-paguba,30556.html

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.