Istoric: Râu Alb

0
335

Doi groşi polonezi din 1596 descoperiţi pe teritoriul satului dovedesc vechimea aşezării.La început a fost un singur sat cu numele Râu Alb, sat de moşneni amintit în documente în secolul XVII. La 26 martie 1662, jumătate din moşia satului, fostă a lui Pârvu Rudeanu, logofătul, se afla în stăpânirea lui Badea Vel Clucer, ginerele lui Pârvu. Satul şi-a luat numele de la pârâul ce-l străbate ale cărui ape apar albe din pricina rocilor pe care le spală în scurgerea lor.

La 7 decembrie 1733 şi 5 iulie 1764 popa Oprea din Bărbuleţu primeşte de la locuitorii din Bărbuleţu “ o levade în Râu Alb”. Satul a fost alcătuit relativ târziu din locuitorii veniţi din Bărbuleţu şi din Pietrari, cât şi din ţărani veniţi din Transilvania, în special din zona Moieciu sau zona Sibiului.Vatra actuală a satului Râu Alb era acoperită de păduri, partea de sud-est era stăpânită în devălmăşie de moşneni pietrăreni, iar partea de nord-vest era proprietatea moşnenilor satului Bărbuleţu ajungând până la actualul cătun“ Ciobăneşti” şi “ Vârful lui Boagher,, în locul numit ,,Purcăreaţă’’ .

Din punct de vedere istoric Râu Alb apare ca sat în anul 1733; până la 1870 a făcut parte din comuna Bărbuleţu; între anii 1870 – 1968 a existat ca localitate de sine-stătătoare cu statutul de comună, făcând parte din Plasa Dâmboviţei până în anul 1949, apoi din Regiunea Ploieşti pănâ în 1968, an în care redevine sat aparţinător comunei Bărbuleţu. Revine la statutul de comună în anul 2005-01.01, în conformitate cu prevederile legii 541 din 2004.

 

sursa:

http://www.ecomunitate.ro/

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.