Germanii si polenezii interesati de merele produse la Râu Alb si Barbuletu. Din cauza caldurii, productia de la Voinesti drastic diminuata

0
227


Se pare ca din cauza caldurii excesive productia de mere de la Voinesti va fi drastic scazuta. "Doar plantaţiile care au fost protejate între dealuri se prezintă mai bine. La Barbuletu,  Râul Alb”, spune ing. Ion Oprea, preşedintele Asociaţiei Pomicultorilor Dâmboviţeni.

Anul acesta, pomicultorii de pe Valea Dâmboviţei nu au motive de bucurie. Vremea nefavorabilă din primăvară a afectat livezile de meri. Producţia a fost drastic „dijmuită” de temperaturile scăzute. Dacă în toamna trecută au plecat de la Voineşti, Cândeşti, Malu cu Flori, Tătărani şi Măneşti 1.000 de TIR-uri încărcate cu mere, cu destinaţia Polonia, acum, afacerea a căzut. „Polonezii au venit deja să ne solicite mere pentru industrializare. Din păcate, cred că nu vom avea nici măcar o tonă de fructe să le dăm, faţă de cele 20.000 de tone trimise anul trecut. Producţia va fi foarte mică”, spune Dănuţ Gabriel Sandu, primarul comunei Voineşti.

Merele de pe Valea Dâmboviţei îi interesează şi pe procesatorii din Germania. În scurt timp, o delegaţie din cadrul Asociaţiei Pomicultorilor va merge la nemţi pentru a vedea cum funcţionează o fabrică de sucuri naturale. Şi la Voineşti, există premisele construirii unei asemenea unităţi de producţie. Primăria a pus la dispoziţia unui investitor terenul necesar şi urmează ca acesta să demareze afacerea.

Din păcate, spune Ion Oprea – preşedintele Asociaţiei Pomicultorilor Dâmboviţeni, statul nu se implică suficient pentru dezvoltarea acestui sector agricol. „Rămâne în continuare o problemă lipsa formelor de sprijin. În luna aprilie, s-au lăudat responsabilii de la Minister că ne vor acorda subvenţii de până la 15.000 de euro/hectar, dar nu am primit nimic. Când am mers să ne informăm, ni s-a spus simplu că nu sunt bani”, precizează Ion Oprea.

sursa :
http://www.adevarul.ro/locale/targoviste

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.