Frumosul de Voineşti a devenit tricolor. Nimeni nu ştie cum s-a întâmplat aşa ceva

0
261
Surpriză de proporţii pentru un tânăr inginer horticol, care a descoperit în livada pe care o administrează un fruct cum nu s-a mai văzut vreodată pe plantaţiile de pe Valea Dâmboviţei. Ionuţ Neagu a cules un măr în trei culori: roşu, portocaliu şi galben. Fructul-minune a fost dus la Primărie, potrivit incomod-media.ro, unde pomicultorii se înghesuie să-l vadă. Unii spun că specialiştii de la Staţiunea de Cercetare Voineşti ar trebui să-l ia de exemplu şi să creeze un soi de măr tricolor.

Parfumat, colorat şi celebru, mărul „Frumosul de Voineşti” este un soi românesc realizat acum 50 de ani la Staţiunea Pomicolă Voineşti din judeţul Dâmboviţa. Localnicii din Voineşti se mândresc cu acest soi şi spun că vin străini, în special din Ungaria şi Polonia, care sunt interesaţi de acest soi. Deşi „Frumosul de Voineşti” este apreciat şi foarte cunoscut, localnicii se plâng că e foarte greu de întreţinut, motiv pentru care mulţi dintre ei s-au orientat la soiuri mai rezistente la boli.
Pentru a promova „Frumosul de Voineşti” şi a-şi face cunoscute sucurile naturale de mere localnicii organizează, anual, toamna, Festivalul Mărului. Sunt expuse soiuri pomicole, se vând maşini şi utilaje agricole, sunt comercializate sucuri naturale de mere şi produse tradiţionale. Producătorii locali au mai încercat o promovare a soiului „Frumosul de Voineşti” cu un lanţ de magazine interesat de desfacerea merelor din zonă. Discuţiile nu s-au concretizat până la acest moment. Pomicultorii din Voineşti sunt cunoscuţi prin produsele lor în marile pieţe agroalimentare din ţară. Îşi vând merele în special în pieţe din Târgovişte, Bucureşti şi Braşov.

Citeste mai mult: adev.ro/ofbx54

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.