FRUCTELE DE PĂDURE, O SURSĂ IMPORTANTĂ DE VENIT PENTRU DIRECȚIA SILVICĂ DÂMBOVIȚA

1
352

În ciuda vremii capricioase, fructele de pădure aduc un venit important la bugetul Direcției Silvice și anul acesta.

Astfel, silvicultorii au cules zeci de tone de fructe de pădure, cătină, păducel, măceșe și altele, care vor fi exportate în Germania și Italia.

După cules, acestea sunt depozitate la centrul de colectare de la Ulmi, fiind ținute la o temperatură de -5 grade Celsius. Apoi, sunt congelate in camere frigorifice la temperatura de -25 grade Celsius, ambalându-se în saci și așteptând să fie transportate în țările europene.

“Deja am exportat 25 de tone de cătină şi vreau să mulţumesc tuturor silvicultorilor dâmboviţeni pentru că 90% din fondul de marfă nu este de pe raza judeţului Dâmboviţa. La noi cătina din zona de deal Moreni – Pucioasa a fost calamitată din cauza grindinei. Am reuşit să dăm 25 de tone, cu 1.010 euro tona. În zece zile vom începe recolatatul la măceşe. Toate fructele de pădure sunt livrate unui agent economic. A fost licitaţie publică deschisă. Mai avem în plan 25 de tone de păducel”, a precizat şeful Direcţiei Silvice Dâmboviţa, Costel Preda. În total, pentru acest an, Direcţia Silvică Dâmboviţa are un program de fructe de pădure de peste 115 tone.

Pe lângă exportul de fructe de pădure, Direcția Silvică produce mangal (cărbune de lemn) pentru care nu are desfacere în acest moment.

Anul acesta caută cumpărători pentru 300 de tone, prețul fiind de 300 de euro/tonă.

Încă nu avem desfacere la mangal. Anul trecut nu am avut o bună desfacere La material lemnos și din cauză că 80% din masa lemnoasă nu este buștean și nici lemn de foarte bună calitate. Avem 300 de tone de mangal ce este bun și pentru export și este produs din carpen și fag.”, a precizat Costel Preda.

sursa :

FRUCTELE DE PĂDURE, O SURSĂ IMPORTANTĂ DE VENIT PENTRU DIRECȚIA SILVICĂ DÂMBOVIȚA

1 COMENTARIU

  1. Primariile ar trebui sa procedeze la fel.Fiecare comuna sa-si faca un centru de colectarea fructelor de padure sau ,daca …nu,un centru pentru mai multe comune.Prin aceasta actiune ar castiga si cetatenul de rand care primeste ajutor social,isi va rotunji veniturile,si primaria care va incasa bani la bugetul local ,ducand astfel la mentinerea impozitelor si taxelor sau chiar la scaderea acestora ,dupa caz..Mai mult de atat,indicat ar fi ca,acest centru ,sa includa si colectarea fructelor de …gradina,mai ales acelea care fac obiectul sucurilor si diverselor tipuri de gemuri.Astfel primaria ar deveni un intermediar bun dintre producator si beneficiar,iar de castigat ar castiga ambii,cetateanul si bugetul local.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.