FOTO Pământul se mişcă tot mai mult. La Pietrari, alunecările pun casele în pericol

1
288


30 case şi câteva zeci de hectare de livezi riscă să fie înghiţite de pământ, după ce un deal întreg a luat-o la vale în comuna dâmboviţeană Pietrari. Localnicii sunt revoltaţi şi spun că alunecarea de teren care acum s-a reactivat ar fi putut fi oprită dacă în urmă cu patru ani, lucrările făcute de cei de la Îmbunătăţiri Funciare nu ar fi fost unele de mântuială.

Apărările de mal, podurile şi digurile au fost înghiţite de pământ în doar câteva zile. Pământul a început să o ia la vale iar oamenii spun că nu mai au somn noaptea la gândul că livezile şi casele pot fi distruse. Deja, mare parte din plantaţiile de pomi au fost distruse după ce în pământ au apărut cratere adânci de câţiva metri. Oamenii dau vina pe firma care nu a făcut, spun ei, lucrări corespunzătoare de drenare a apei. La fel şi edilul localităţii. "Primăria nu a avut niciun fel de amestec aici. Lucrarea a fost făcută de mântuială. Nu ştiu care a fost valoarea lucrărilor aici, dar de vină sunt de la Înbunătăţiri funciare. Sunt în pericol în jur de 40 de case. Este o deteriorare care se manifestă de mai mulţi ani. Este nevoie de diguire şi captare a apei în această zonă", a declarat Cornel Coman, primarul comunei Pietrari. Casele localinicilor se află la doar o sută de metri iar drumul către livezile de meri a fost deja distrus. Oamenii se tem acum de ce este mai rău, că întreg dealul să se prăvălească peste casele lor. Ion Ungureanu spune că locuieşte în zonă de mai bine de patruzeci de ani şi trăieşte doar din cultivaraea pământului. A muncit an de an că să-şi întemeieze o gospodărie şi acum, spune el, riscă să rămână fără toată muncă de o viaţă. "Dorm cu frică noaptea că se duce la vale casa cu mine cu tot. Lucrările de aici fost făcute de mântuială. Pământul s-a crăpat rău. Casa mea e la 100 de metri. Materialele pe care le-au adus aici nu le-au folosit pentru lucrări, ci le-au vândut pe ţuică. S-au vândut şi uneltele de lucru. Case noastre se mişcă de greutatea pământului", spune Ion Ungureanu. În aceeaşi situaţie mai sunt alte treizeci de familii care stau cu frică ori de câte ori începe să plouă. O situaţie asemănătoare s-a înregistrat la Bărbuleţu, unde 25 de hectare de livezi au luat-o la vale, lăsând în urma lor, cratere de zeci de metri.

FOTO Pământul se mişcă tot mai mult. La Pietrari

1 COMENTARIU

  1. Imi place de dom’Coman,parc’ar fi la o vanatoare de rate,atent si foarte concentrat.Lasand gluma d’oparte,dupa parerea mea vina nu-i a primarului Coman ci chiar a oamenilor,proprietari de padure.Au taiat PADUREA la greu si cam pe rase ,arbori care erau un fel de protectie impotriva luarii la vale a pamantului.Cand natura nu-i respectata asa se intampla,se razbuna pe cei care-si bat joc de ea.Asa ca in primul rand ar trebui, ca noi ,sa-i oferim protectie pentru ca ea sa nu se supere pe noi, noi cei care nu suntem in stare sa plantam cativa puieti,dar de taiat taiem cu mare nerusinare si fara pic de responsabilitate.Primaria ar trebui sa tina cont de semnalele venite din teren si sa treaca la o serie de masuri contra celor care-si taie padurea,sa se faca un control amanuntit si sa permita taierile de arbori numa’in urma unor verificari amanuntite facuta pe teren.Deci asta ar fi una din cauzele dezastrului alunecarilor de teren.Or mai fi si altele , cum ar fi cele legate de neconstructia unor diguri de protectie.Bani poate au fost alocati dar folositi in alte scopuri sau,asa cum se intampla,au fost facute lucrari de mantuiala.De aceste nereguli ar trebui sa raspunda cei care si-au batut joc de banul public , de cetatenii comunei care au fost pacaliti,mintiti si fraieriti cu executarea unor lucrari care au dus la un astfel de dezastru.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.