FOCUL LUI SUMEDRU s-a aprins din nou la Bărbuleţu GALERIE FOTO

1
311

FOCUL LUI SUMEDRU s-a aprins din nou la Bărbuleţu GALERIE FOTO

Localnicii păstrează tradiţia de zeci de ani la Bărbuleţu. Au înălţat şi noaptea trecută un foc imens pentru a celebrează moartea şi renaşterea, prin incinerarea unei vechi divinitati geto-dacice. Oamenii s-au adunat pe un deal, au cântat şi au  împărţit covrigi şi dulciuri oaspeţilor.

"Hai la focul lui Sumedru, c-a mâncat căţeaua iedul, măăă…şi-a mai rămas un hartan şi l-am dat la un ţigan, şi-a mai rămas o frimitură şi am băgat-o în căciulă…", sunt câteva din versurile strigate de copiii din sat, imediat după ce au aprins focul.

Semnificaţia Focului lui Sumedru este aceea a unui scenariu al morţii şi renaşterii anuale a unei divinităţi, un ceremonial ce cuprinde moartea violentă a zeului îmbătrânit la sfârsit de an prin tăierea unui arbore din pădure, urmată imediat de renaşterea acestuia prin incinerarea trupului neînsufleţit în noaptea de 25 spre 26 octombrie. Focul are aici rol purificator şi regenerator. Cenuşa, cărbunii aprinşi şi alte resturi din rugul funerar sunt luate de săteni pentru a fertiliza grădinile şi livezile.

,,Covrigei căpătaţi/fără mărăcini caraţi!"

,,Localnicii participanţi la evenimentul de la Bărbuleţu au respectat tradiţia şi au oferit vizitatorilor nuci, covrigi, colaci, gogoşi, prăjituri şi un pahar de vin sau de ţuică. Semnificaţia Focului lui Sumedru este aceea a unui scenariu al morţii şi renaşterii anuale a unei divinităţi, un ceremonial ce cuprinde moartea violentă a zeului îmbătrânit la sfârşit de an prin tăierea unui arbore din pădure, urmată imediat de renaşterea acestuia prin incinerarea trupului neînsufletit în noaptea de 25 spre 26 octombrie" a declarat primarul comunei dâmboviţene Bărbulețu, Marian Alexe.

FOCUL LUI SUMEDRU s-a aprins din nou la Bărbuleţu GALERIE

1 COMENTARIU

  1. Felicitari d-lui Primar de Barbuletu! .Inca odata a demonstrat ca este alesul cetateanului de rand care a inteles,la momentul potrivit,cine-l poate reprezenta si conduce in urmatorii patru ani ,si poate inca multi ani de aici-inainte.Ma bucur sa vad un primar in mijlocul celor care i-au dat votul si increderea,ma bucur ca un primar de calibrul d-lui Alexe se afla in mijlocul cetatenilor imbracat in „toale” specifice zonei , participa ,sustine si duce mai departe obiceiurile din zona,nu ca altii(gen corleone de Pietrari)care apare pe la emisiuni capcana „fata in fata” el cu el si cu moderatorul unde isi etaleaza neputinta politica pe care ,parca,ar cara-o in spinare pe drumul (cu noroi si gropi)ce duce catre satul de dupa Deal.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.