Florin Istrate din Bărbulețu, preşedintele Cooperativei Agricole Valea Râului, despre problemele din agricultură

0
261

În contextul în care se pune tot mai mult accent pe atragerea de fonduri europene, fermierii au nevoie de sprijin pentru a întocmi proiecte și a primi consultanță specializată. În acest sens, la Târgoviște, funcționează din anul 2012 Cooperativa Agricolă Valea Râului, coordonată de Florin Istrate, președintele  Federației Sindicatelor din Agricultura TERRA, fost vicepreşedinte Agrostar, care lucrează cu o echipă mică, pentru interesele fermierilor din Dâmbovița, dar și din județe limitrofe. Pentru că efortul membrilor acestei cooperative a dat roade, se pare că au fost purtate discuții de înființare a unor puncte de lucru și în alte județe.

„Eu locuiesc la Bărbulețu și acolo am stat dintotdeauna. Deși am birou și aici, la Târgoviște, dar și la București, pentru că sunt președintele Federației Sindicatelor din Agricultură TERRA, ajung în fiecare zi la Bărbulețu. Și toți oamenii din acest centru locuiesc la țară. Am o mică fermă, pe care încerc să o construiesc acolo, tocmai pentru a da un exemplu și eu cred că dau. Lângă ferma mea, locuiește o femeie de 75 de ani, care crește singură 20 de vaci, 250 de oi, 100 de capre și nu a primit nici un leu subvenție de la APIA. Trebuie să facă iarba, cioban nu are pentru animale și acestea sunt doar o parte dintre probleme. În toată zona aceea, este singura fermă cu un număr atât de mare de animale. Astfel de oameni, pe care statul nu îi încurajează, se pierd.”

WP_20160722_001-800x445

-Ce soluții vedeți ca astfel de oameni, dar în special tinerii să fie susținuți?

Dacă într-o fermă vii și impui niște reguli stricte, că așa trebuie, punct, rezultatul este unul dezastruos și ferma se închide. Dacă funcționarul nu știe care este realitatea din fermă, rezultatul final va fi închiderea fermei. Nici de vânzarea producției nu se mai pune problema, pentru că prețurile sunt derizorii. Această femeie nu și-a vândut nici mieii de Paște, adică are o grijă în plus. Toate problemele din acest sector de activitate s-au tot adunat în 26 de ani și acum suntem într-o situație dezastruoasă.

mai mult la :  http://www.gazetadambovitei.ro/top-stiri/interviurile-gazetei-florin-istrate-presedintele-cooperativei-agricole-valea-raului-despre-problemele-din-agricultura/

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.