„e-Vacanţă!”, unul dintre cele mai indrăgite proiecte EBC ale comunităţii din Râu Alb

0
273

Copiii şi profesorii din comunitatea dâmboviţeană Râu Alb au participat până în prezent la şase ediţii ale competiţiei „e-Vacanţă!”, derulate de MCSI, prin intermediul proiectului „Economia Bazată pe Cunoaştere”. An de an, proiectul EBC le-a dezvăluit acestora noi şi noi cerinţe pe cât de dificile, pe atât de interesante şi atractive, astfel încât actuala ediţie a fost primită cu mare entuziasm de întreaga comunitate.

Deşi regulamentul prevede ca echipa de proiect să fie alcătuită din 5-10 elevi, cerinţa a fost imposibil de respectat la Şcoala cu clasele I-VIII din Râu Alb. Cadrele didactice le-au oferit tuturor doritorilor şansa de a lua parte la competiţia “e-Vacanţă!”, împărţindu-i pe grupe şi dându-le sarcini precise, astfel că în final toate materialele realizate de aceştia au fost foarte reuşite, iar profesorilor le-a fost greu să se decidă care dintre ele vor fi postate pe site-ul EBC.

“Ei sunt dornici să ia parte la astfel de activităţi, iar această competiţie le-a intrat cumva în sânge. Faptul că au câştigat în anul 2009 o tabără la Poiana Pinului, iar anul acesta am mers într-o excursie la Bucureşti, excursie ce a fost organizată în cadrul proiectului e-Cultură “Lectura dăunează grav inculturii”, au fost nişte motive în plus de a participa la alt proiect. De altfel şi eu i-am recompensat mereu pentru munca depusă. Eu mă ocup la nivel de şcoală şi cu distribuirea revistei Terra Magazin, iar ultimul număr îl plătesc şi îl păstrez pentru ca la finalul vacanţei să le ofer copiilor din proiect atât revistele, cât şi CD-urile ataşate acestora”, a povestit profesoara Rodica Ghimpu responsabilă pentru derularea proiectului la nivelul şcolii din Râu Alb.

Toate subcomponentele abordate la Râu Alb

Competiţia “e-Vacanţă! este împărţită în două mari activităţi, fiecare la rândul ei având câte trei subcomponente. Deşi numai una dintre aceste subcomponente este obligatorie, conform regulamentului, copiii din comunitatea Râu Alb le-au abordat pe toate, sub îndrumarea profesorilor coordonatori.

“La fiecare activitate au fost prezenţi foarte mulţi copii. I-am împărţit pe grupe de câte trei-patru elevi şi le-am recomandat o temă pe care au abordat-o cu foarte multă seriozitate. Cu acest prilej au învăţat să utilizeze programe noi, cum ar fi Picasa, Slide Share, Movie Maker sau Prezi. Cu siguranţă aceste programe ne vor fi utile şi în cadrul altor activităţi pe care le vom desfăşura în viitor”, a arătat Rodica Ghimpu, coordonatoarea proiectului.

Comunitatea Râu Alb în mediul virtual

Una dintre cele mai reuşite activităţi, după cum apreciază profesorii din Râu Alb este cea intitulată “Comunitatea noastră în mediul virtual”. Aceasta le-a prilejuit elevilor posibilitatea de a reliefa prin intermediul unui filmuleţ, frumuseţile de necontestat ale localităţii natale.

“În această vară copiii au făcut fotografii cu peisajele din localitate, Râu Alb fiind de la un capăt la celălalt un veritabil obiectiv turistic. Fotografiile au fost ulterior asamblate într-un filmuleţ prin intermediul programelor Picasa şi Movie Maker. Într-o formă sau alta, această tematică se reia la fiecare ediţie şi este binevenită pentru că odată postate materialele pe internet, dacă cineva caută pe Google “Râu Alb” se face trimitere la materialele realizate de noi pe parcursul ediţiilor e- Vacanţă!”, a arătat coordonatoarea proiectului.

Proiectele EBC apreciate şi de părinţi

Pe durata vacanţei de vară, elevii din Râu Alb au mai realizat şi materiale de prezentare a evoluţiei internetului şi calculatoarelor, a mijloacelor de economisire a combustibililor utilizând energie verde ori a celor mai importante invenţii care au revoluţionat lumea. Din anul 2008, de la debutul competiţiei “e-Vacanţă!”, fiecare ediţie a fost catalogată la Râu Alb drept un veritabil succes, prin multitudinea de informaţii noi pe care elevii le-au dobândit ducând la îndeplinire cerinţele impuse de regulament. Este motivul pentru care dascălii iau parte alături de elevii lor la toate proiectele EBC, iar părinţii îi susţin în aceste demersuri.

“Participă cu drag la toate activităţile la care sunt solicitaţi, nu numai ei, ci şi părinţii lor. În cadrul proiectului “Lectura dăunează grav inculturii”, am avut şi întâlniri cu părinţii, iar prezenţa a fost de 100%. Chiar le-am cerut la ultima noastră întâlnire să se gândească şi să îmi spună data viitoare când ne vom vedea, dacă îşi mai doresc astfel de activităţi pentru copiii lor,în aşa fel încât noi dascălii să căutăm, să scriem şi să aplicăm pentru a câştiga astfel de proiecte”, a concluzionat profesoara Rodica Ghimpu.

sursa :

http://www.ecomunitate.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.