e-Vacanţă! la Râu Alb de Jos sau cum să-ţi petreci vacanţa mare la şcoală

0
303

Singura legătură la internet funcţionează la şcoala cu clasele I-VIII din localitate. În aceste condiţii, proiectul „ e-Vacanţă!” a fost mai mult decât binevenit în comunitate. „ A fost foarte bine. A fost singura modalitate de a-i aduce pe copii la şcoală în vacanţa de vară”, a precizat profesorul Rodica Ghimpu, coordonatorul de proiect.

Această unitate de învăţământ a participat şi anul trecut la competiţia vacanţelor. La prima încercare, elevii din Râu Alb au reuşit să parcurgă şase din cele 12 activităţi din cadrul competiţiei. În 2009, însă, s-au mobilizat şi au obţinut locul patru la nivel naţional.

O singură legătură la Internet

Aproximativ 60 de elevi au muncit o lună şi jumătate pentru a susţine cele 12 componente ale programului. „Pentru că nu au calculatoare acasă şi nici legătură la internet în localitate, cu excepţia şcolii, copii au fost nevoiţi să muncească mai mult decât elevii celorlalte unităţi şcolare participante la competiţia vacanţelor », a adăugat profesorul coordonator. «Însă, copiilor le-a plăcut foarte mult, iar părinţii au fost la rândul lor, foarte receptivi”.

În ceea ce priveşte derularea celor 12 activităţi din compunerea proiectului „e-Vacanţă!”, aşa cum era de aşteptat, elevii de la Râu Alb de Jos au participat în număr mare la acţiunile care au presupus interacţiunea prin internet cu şcolile partenere. Cinci unităţi de învăţământ din întreaga ţară au susţinut conferinţe şi colaborări online cu şcoala din Râu Alb de Jos.

De acelaşi interes s-au bucurat şi activităţile desfăşurate în prezenţa părinţilor, care au putut învăţa de la copii lor cum se creează o adresă e-mail şi cum se navighează pe internet.

« Şcoala părinţilor », terminată cu brio

50 de elevi au muncit la documentarea foto despre comunitate şi astfel comuna Râu Alb poate fi admirată, din această vară, pe site-ul de specialitate Panoramio.

Şcolarii au mai încărcat, de asemenea, informaţii în portalul Wiki şi, nu în ultimul rând, au realizat prezentări în format electronic a unor personalităţi din cultura românească şi evenimente din istoria românilor.

La sfârşitul proiectului, profesorii coordonatori au concluzionat că elevii au redactat extrem de corect textele în format electronic, au dat dovadă de originalitate la alegerea şi prelucrarea imaginilor pe computer şi s-au achitat cu brio de sarcinile de „profesori” care le-au revenit în modul „şcoala părinţilor”, activitatea în care şi-au instruit părinţii în domeniul IT.

O alegere grea

În fine, după o lună şi jumătate de muncă, şase dintre elevi vor petrece sfârşitul vacanţei în tabără de la poalele munţilor Buzăului. Copiii se află la prima deplasare de acest fel din ultimii ani şi sunt încântaţi că vor vedea muntele. „A fost destul de greu să-i aleg”, a spus Rodica Ghimpu, care a adăugat că unitatea de învăţământ din Râu Alb de Jos se va înscrie în mod sigur şi la ediţia „e-Vacanţă!” de anul viitor.

mai multe detalii…

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.