Drum Comunal „decupat” din Evul Mediu, la Râu Alb

4
283

Aproape 20 de gospodării din satul Iuda, situat la poalele Leaotei, sunt izolate pe Vârful Giurcu, din cauza drumului greu practicabil încă de iarna trecută şi nimeni nu face nimic. Pe acolo, nici căruţele nu răzbat. Autorităţile spun că au fonduri cu care vor repara drumul, însă nu se ştie când se va întâmpla acest lucru.

Aşezată la poalele Leaotei, comuna Râu Alb, ar putea rivaliza din punct de vedere turistic, cu multe localităţi consacrate în domeniu. Dacă mai adăugăm că această localitate mai este străbătută şi de DJ 712 A (Izvoare – Fieni), care va face parte din proiectul „Subcarpatica”, viitorul Drum Naţional care va lega judeţele Argeş, Dâmboviţa şi Prahova într-un mănunchi de frumuseţi necunoscute pe plan naţional şi internaţional, atunci putem spune că speranţele râurenilor de a visa frumos, sunt mari.

„Drumul Giurcului”

Şi totuşi, până la vise, prezentul creează mari probleme locuitorilor satului Iuda, care se află sub şi pe creasta Vârfului Giurcu, cel mai înalt deal submontan – 840 metri altitudine din Dâmboviţa.

La 1,5 kilometri de centrul comunei Râu Alb, chiar pe DJ 712 A, spre comuna Runcu, spre dreapta, porneşte un drum comunal lung de aproape un kilometru, care deverseşte 20 de gospodării înşiruite de-a lungul său.

Acest drum, cunoscut şi sub numele de „Drumul Giurcului” a fost practicabil până anul trecut, când pimăria din Râu Alb a hotărât să-l modernizeze aşa cum a făcut cu aproape toate Drumurile Comunale ale localităţii. Giurcanii au privit bucuroşi când lama buldozerului pătrunde şi înspre ei, dând la o parte pietrele pe care tot ei le aşezaseră cândva şi sperau că în sfârşit, vor vedea urcând şi coborând autoturisme că doar ne aflăm în secolul XXI şi nu doar căruţe cu cai biciuiţi.

Buldozerul le-a săpat calea spre nenorocire…

Din nefericire pentru sătenii din Iuda, o dată ce buldozerul s-a retras, visele lor s-au retras în Evul Mediu. Nimeni nu a mai venit să acopere cu ceva huma roşie alunecoasă şi pe timpul iernii, fostul drum, a devenit o cale a iadului.

Nămeţi de noroi de 50-60 de centimetri înălţime, maluri surpate şi rădăcini de pomi şi copaci, formează azi peisajul dezolant al fostului drum al Giurcanilor. Vorba unui sătean: „Dacă tot au păpat fondurile, de ce au râmat drumul şi nu l-au lăsat aşa cum era?”. Asta ne întrebăm şi noi domnule primar de la Râu Alb, de ce?… De ce alte drumuri de pe raza comunei pot fi străbătute cu limuzina şi altele nici măcar cu căruţa?

Ce spun autorităţile…!?

Autorităţile spun că vor lua măsuri în cel mai scurt timp pentru a le reda din nou libertatea oamenilor din zona de a se plimba. „Acum doi ani s-au făcut reparaţii. Oricum, noi în fiecare an am sesizat ISU, Prefectua şi Consiliul Judeţean şi urmează să vină să repare drumul acolo unde s-au creat gropi din cauza ploilor. Dacă trimitem acolo două maşini de piatră am rezolvat problema”, a declarat primarul localităţii Râu Alb, Cătălin Preda.

„Este un drum de pământ cu pietriş pe el, pe care s-au creat nişte făgaşe în cinci puncte, dar nu se poate vorbi de izolare. Se poate merge cu maşină mică până la ultima casă. Mai departe, comisia din cadrul Comitetului pentru Situaţii de Urgenţă a propus să se aloce fonduri pentru repararea drumului”, a declarat Andreea Ionescu, purtătorul de cuvânt al Prefecturii Dâmboviţa.

 …..

  Articol complet

4 COMENTARII

 1. „Voi aveți aici Raiul pe pământ !”
  a exclamat odata un calator in vizita pe valea Râului Alb.

  Subscriem.

  Problema drumului se va rezolva. Sintem convinsi ca primarul de la Râu Alb, Catalin Preda care este dealtfelde la PDL (si de aceea credem ca va obtine fondurile necesare mai usor), va face tot ce îi sta in putinta sa repare acest drum comunal.

  redactia

 2. VA CONTRAZIC STIMATA REDACTIE,

  observam ca sloganul esti „pdl-st stai in fata si primesti bani” ,teoretic da ,dar practic cei din pnl primesc cu prioritate!

  „”Autorităţile spun că au fonduri cu care vor repara drumul, însă nu se ştie când se va întâmpla acest lucru.””

  (ce sa intelegem , acest primar are sau nu banii necesari!)

  multumesc!

 3. DRUMUL GIURCULUI TREBUIE NEAPARAT PIETRUIT,FACETI UN EFORT DL CATALIN PREDA CU PUTINA BUNAVOINTA SE POATE . UN SALUT PRIMARIEI RIU ALB.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.