Din ciclul „tara arde, administratia PDL se piaptana” – la Rau Alb

1
297

Fără apă curentă, fără gaze, fără canalizare și cu drumurile praf – așa arată comuna Râu Alb ❚ Cu toate acestea edilul ei are alte priorități, diferite de ale celor mai mulți dintre localnici care sunt disperați de dezastrul de pe drumuri și sătui să care apa de la distanțe mari ❚ Administrația PDL a comunei a reușit să obțină 170.000 de euro fonduri europene nerambursabile pentru… dezvoltarea turismului ❚ Cu alte cuvinte, n-avem infrastructură, dar vrem turiști ❚ Cei aproximativ 7 miliarde de lei se vor transforma în piste de biciclete și ATV-uri, centru de dezvoltare turistică și o bază sportivă, exact după „rețeta PDL” de mare succes: nu ne trebuie, dar „spargem” niște bani

Ca la noi la nimeni! Locuitorii comunei Râu Alb nu au apă curentă, nu au gaze, nu au canalizare, dar administrația pedelistă a reușit să obțină 170.000 de euro fonduri europene nerambursabile prin care speră să dezvolte… turismul în zonă. Reînființată în anul 2004, comuna Râu Alb numără mai puțin de 2000 de locuitori, iar după disponibilizările ce au avut loc de-a lungul anilor de tranziție, au rămas în localitate doar cei bătrâni care se ocupă, în majoritate, cu creșterea animalelor și pomicultură. Cei tineri au fugit care-ncotro de lipsa de condiții și de perspectivă.

Administrația locală are însă „o rețetă proprie” în ceea ce privește dezvoltarea turismului. Deși nu există utilități, cei 170.000 de euro vor lua drumul unui centru de dezvoltare turistică, a unei baze sportive, la care se adaugă marcarea pe dealurile din zonă a unor trasee turistice și piste pentru biciclete și ATV-uri.

Ce vrea primarul nu vor localnicii

Până aici, totul pare de… vizitat, și, de ce nu, normal. Normal însă pentru o țară europeană, numai că nevoile cetățenilor sunt cu totul și cu totul altele. Nu au gaze, apa o cară de la distanțe mari, drumurile sunt un coșmar, canalizarea – un vis. Localnicii cu care am stat de vorbă nu văd nici pe departe prioritare pistele de biciclete și ATV-uri, deși dezvoltarea turismului ar fi o oportunitate, însă în nici un caz nu se începe cu așa ceva.

●„Nu cred că aceste piste de biciclete sunt necesare. Drumurile, șanțurile sunt stricate. Au băgat buldozerele, au zis că le fac, n-au făcut nimic. N-avem canalizare, au început, dar le-au întrerupt, că au zis că nu mai au fonduri, că aduce de la Malu cu Flori, dar e prea departe. Nu era nevoie de piste de biciclete, nu știu câți au biciclete aici”.

●„Eu zic că sunt necesare și astea, dar în primul rând apa și canalizarea. Mai înainte eu zic canalizarea. Și după aceia și piste, că sunt destui copii. E o zonă turistică, dar fără apă și canalizare”.

●„Dacă ei consideră că sunt necesare… Au băgat conductele, urmează apa”.

●„Curent avem, apă nu, o luăm din vârf, eu stau pe coastă. Noi avem nevoie de drum, de apă, de toate, canalizare”.

●„Nu ne trebuie nouă așa ceva. Să ne bage apă, că n-avem, cărăm de la Ciobănești. Și drumuri, și canalizare, dar n-avem nevoie de piste de biciclete. Era nevoie neapărat de drum”.

●„Nu sunt necesare aceste piste. Bani trebuie pentru apă, pentru curent, n-avem apă, cărăm… Acu’ ne-au «făcut» canalizare, au distrus drumul. Să facă altceva cu banii ăștia. Când plouă, aici rămân suspendate mașinile și căruțele. Nu este nevoie de piste”. În vizita noastră la Râu Alb, cum era normal și deontologic, am dorit să aflăm și părerea primarului localității, Cătălin Preda. După ce ne-a promis că o să stăm de vorbă, în momentul în care am ajuns în comună nu a mai fost de găsit. Și nu a fost de găsit vreo trei zile…

 

sursa si articol complet :

Infrastructura de cosmar, 170.000 de euro pe vise de turism

1 COMENTARIU

  1. ESTE FOARTE BUNA IDEA CU ATRAGEREA TURISMULUI IN ZONA RIU ALB,TURISM INSEAMNA DEZVOLTARE DAR TREBUIESC FACUTE DRUMURILE ETC..ZONA RIU ALB ESTE FOARTE FRUMOASA SIGUR VA ATRAGE TURISTI IN ZONA….

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.