AcasăLifestyleBusinessUSR Târgoviște: Poziții fără supoziții!

USR Târgoviște: Poziții fără supoziții!

-

Astăzi, 28.04.2021, a avut loc, Ședința extraordinară, cu convocare de îndată, a Consiliului Local Municipal Târgoviște:
– a fost aprobată execuția bugetară (lunile ianuarie-martie 2021);
– a depus jurământul dl. Adrian Economu (PNL) care l-a înlocuit în Consiliu pe dl. Adrian Bercu (PNL), care s-a retras luna trecută, din motive personale;
– a fost aprobat procesul verbal al ședinței din 23.04.2021, ședința în care a fost aprobat și bugetul Târgoviștei pentru anul acesta (vezi extrasul, mai jos).

La buget, Dan Mărgărit a avut 2 intervenții și a depus 2 amendamente, care au stârnit furia unora. Unul a trecut, celălalt nu. Se regăsesc în documentul atașat. Le înțelegem și respectăm frustrarea celor afectați de intervențiile noastre.

Le transmitem tuturor că nu vom ceda presiunilor și amenințărilor publice sau private. Atât timp cât vom fi în acest Consiliu vom acționa așa cum am jurat la investire (cu mâna pe Biblie): cu bună-credință pentru binele tuturor târgoviștenilor.

Indiferent de pozițiile noastre politice sau personale, credem în dialog, credem în libertatea religioasă și în dreptul fiecăruia dintre noi de a se exprima liber Sine ira et studio.

În Săptămâna Patimilor, vă dorim zile frumoase, liniște și pace în familie!

Dan Mărgărit, consilier local USR PLUS, președinte USR Târgoviște
Marius Calomfirescu, consilier local USR PLUS, președinte USR Dâmbovița

extras din:

PROCES VERBAL încheiat în urma şedinţei ordinare a Consiliului Local Municipal Târgovişte din data de 23.04.2021
….
1. Proiect de hotărâre privind aprobarea Bugetului de Venituri şi Cheltuieli al Municipiului Târgovişte pentru anul 2021
Dna. Silviana Marin, directorul Direcţiei Economice, prezintă materialul. Dl. Bozieru precizează că în şedinţele de comisii dna. director a afirmat că T.V.A-ul pentru echilibrarea bugetului local a fost 0 anul trecut, dar pe site-ul Primăriei la execuţia bugetară la 31.12.2020 – secţiunea „Venituri” suma alăcată din T.V.A pentru echilibrarea bugetului a fost de 18.749.000 lei. Dna. director precizează că anul trecut au existat rectificări bugetare în baza unor ordonanţe de urgenţă pentru a se plăti contribuţiile datorate la bugetul de stat -compensări, dar nu au fost sume destinate echilibrării bugetului local. Dl. Primar precizează că sumele menţionate au avut o destinaţie specială şi nu puteau fi utilizate pentru echilibrarea bugetară.
Dl. Bozieru mai precizează că în anii trecuţi în corpul Hotărârii Consiliului Local exista un articol prin care era aprobat bugetul instituţiilor subordonate. Dl. Secretar menţionează că hotărârile sunt identice cu excepţia unui articol referitor la sprijinele financiare, care se regăsesc în anexa 5.
Dl. Bozieru doreste ca dna. director să îi comunice dacă a fost constituit fondul de rezervă de 5%, aşa cum este prevăzut în lege. Dna. Marin menţionează că în Legea 273/2006 privinf finanţele publice se precizează că „se poate constitui” acest fond de rezervă şi că, dacă bugetul va permite, se va constitui pe parcursul anului.
Dl. Tică doreşte lămuriri asupra capitolui bugetar „Învăţământ”. Dânsul mentionează că:
– la capitolul „Alte cheltuieli” este prevăzută suma de 3967 mii lei, sumă destinată burselor pentru elevii din învăţământul preuniversitar, dar conform Legii bugetului de stat această sumă este transmisă unităţilor administrativ-teritoriale pentru plata burselor; – tot în legea bugetului de stat se prevede ca unităţile administrative-teritoriale să aloce şi sume din bugetul propriu pentru plata burselor.
A vând în vedere cele expuse anterior dl. Tică doreşte să ştie de ce nu au fost alocate sumele prevăzute de lege din bugetul propriu. Dna. director menţionează că sumele alocate de la bugetul de stat ajung până în luna noiembrie, aproximativ, urmând ca diferenţa să fie suportată din bugetul propriu. Dl. Primar menţionează că suma de 3967 mii lei este utilizată exclusiv pentru plata burselor şi că diferenţa va fi alocată din bugetul propriu în urma rectificărilor bugetare.
Dl. Primar precizează că la acest moment 30% dintre posturile din Aparatul de Specialitate al Primarului sunt neocupate, la nivelul administraţiei locale fiind aproximativ 100 de posturi, ceea ce presupune o economie la buget.
Dl. Mărgărit doreşte să ştie de ce se acordă 1 milion lei pentru realizarea noului cimitir, atâta timp cât există dificultăţi financiare, iar la capitolul ,,Cultură” se alocă 60.000 lei pentru finanţarea unei singure reviste literare, fără a fi sprijinite şi celelalte reviste literare existente în municipiul Târgovişte la acest moment, motiv pentru care propune să se organizeze o sesiune de proiecte la care să participe toţi cei interesaţi. Dl. Primar precizează că va exista şi o sesiune de finanţări nerambursabile şi îi solicită dlui. Mărgărit să formuleze un amendament. Dl. Mărgărit propune ca suma destinată revistei „Litere” să fie de 30.000 lei, restul de 30.000 lei să fie alocaţi finanţărilor nerambursabile. Se supune la vot amendamentul. Se aprobă cu: 18 voturi „pentru” şi o abţinere – Bozieru Cosmin.
Dl. Bozieru precizează că veniturile proprii au crescut anul trecut, ca şi taxele şi impozitele, dar bugetele alocate instituţiilor subordonate nu permit plata salariilor până la finalul anului. Dl. Primar menţionează că această situaţie se datorează mai multor factori: în primul rând – pierderea sumelor din T.V.A – aproximativ 40 milioane lei (în minus), în al doilea rând – lipsa unui sprijin de aproximativ un an şi jumătate, existând şi o rectificare bugetară negativă – 223 mii lei, în al treile rând cofinanţările pe proiectele europene. În urma rectificărilor bugetare se vor aloca sume pentru cheltuielile de personal şi pentru cele de finanţare. Dl. Primar menţionează că serviciul datoriei publice locale este de 3,87%, cea mai mica datorie publică a unui municipiu reşedinţă de judeţ. De asemenea, menţionează că este o situaţie financiară dificilă, dar nu există alocări financiare nejustificate.
Se supune la vot amendamentul dlui. Mărgărit: să nu mai fie alocată, anul acesta, suma de 1 milion lei noului cimitirul, ci pentru echilibrarea bugetului. Se respinge cu 2 voturi „pentru”: Calomfirescu Marius şi Mărgărit Dan-Iulian, 6 abţineri: Bozieru Cosmin-Petruţ, Şăulean David, Tică Dan-Alexandru, Ilie Virgiliu, Cotinescu Ilie Aurelian şi Ştefan Loredana-Mariana şi 11 voturi împotrivă: Boboacă-Mihăescu Doina, Bugyi Alexandru, Cozma Constantin, Cucui Ion, Erich Agnes-Terezia, Gheorghe Ana-Maria, Ilie Monica Cezarina, Istrate Gabriela, Răducanu Tudorică, Rădulescu Cătălin, si, Sălisteanu Ioan Corneliu.
Se supune la vot proiectul de hotărâre, cu amendamentul aprobat – referitor la Revista „Litere”. Se aprobă cu 11 voturi „pentru”: Boboacă-Mihăescu Doina, Bugyi Alexandru, Cozma Constantin, Cucui Ion, Erich Agnes-Terezia, Gheorghe Ana-Maria, Ilie Monica Cezarina, Istrate Gabriela, Răducanu Tudorică, Rădulescu Cătălin şi Sălişteanu Ioan Corneliu şi 8 abţineri: Bozieru Cosmin-Petruţ, Calomfirescu Marius, Cotinescu Ilie Aurelian, Ilie Virgiliu, Mărgărit Dan-Iulian, Şăulean David, Ştefan Loredana-Mariana şi Tică Dan-Alexandru, proiectul devenind HCL nr. 124.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -

Must Read

„Apple Wars” dintre Ţuţuianu si Cornel Coman continua. Consiliul Judeţean...

0
DECIZIE: Consiliul Judeţean Dâmboviţa nu va plăti merele stricate distribuite elevilor Scandalul mărului scarojit distribuit în şcoli nu a lăsat indiferentă conducerea Consiliului Judeţean Dâmboviţa. Preşedintele...