„De la Roșia Montană, la Râu Alb” – pamflet

1
580

„În ultimul timp, dar şi în penultimul, mă culc şi mă scol cu Roşia Montană în ochi şi urechi. Am început să o şi visez. În vis nu e roşie, că eu visez alb-negru. E gri! Oameni buni, ce noroc pe localitatea asta! O cunoaşte toată lumea. E celebră! Nici nu mai e nevoie să scoată aurul la suprafaţă, şi-a asigurat existenţa pe viaţă. Eu însă am devenit invidios. Iată de ce: provin dintr-o localitate cu un nume superb, Râu Alb.

Pentru necunoscători menţionez că i se spune aşa deoarece comuna aceasta este străbătută de un pârâu (aici s-a exagerat un pic, nu e râu, dar asta e) pe care curge lapte, nu apă! Pentru cunoscătorii zonei, mai curge câteodată şi apă, când se spală ugerul! În fine, nume superb: White River, aşa cum o va cunoaşte toată omenirea în curând. Cum spuneam, aici are loc… invidia mea.

 

Cu vreo cinci ani în urmă, o echipă de «spioni» a cercetat solul şi subsolul şi a găsit gaze de şist. Ăştia, «spionii», lucrează acum pe… şist, vrând să ne ia gazele şi, bineînţeles, să ne gazeze! Vă daţi seama în ce pericol se află Râu Alb şi nimeni nu se manifestă. Cei din Piaţa Universităţii, lăsaţi Roşia aia, că Râu Alb e mai aproape, schimbaţi bannerele şi strigaţi: «Salvaţi Râu Alb!», «Nu vrem gazare!», «Nu ne vindem gazu’!»…

Vă daţi seama cum vor muri căprioarele şi mistreţii, urşii, iepurii şi toate celelalte vieţuitoare ale Leaotei? Dar nu doar ele, cele sălbatice, ci şi ale noastre, orătăniile, câinii ciobăneşti omologaţi, pisicile, şi chiar noi, râurenii… străinaşi, adică cei plecaţi. Localnicii sunt pro, ei vor să muncească fiindcă le-au spus «spionii» că-i angajează pe toţi. Le bagă şi gaze gratis, pe nas! Ce mai, e tot ca la Roşia. Localnicii zic da, bucureştenii zic nu.

Până la urmă nu contează dacă vor scoate ăştia gazele sau nu (oricum s-a făcut ceva fasole anu’ ăsta!), problema e să ne cunoască şi pe noi lumea largă. (…) Aşadar, bucureşteni, râureni, olandezi şi suedezi, la treabă, nu mai staţi, pericolul bate la uşă! Vine gazarea, sus bannerul şi vocea tare: «Salvaţi Râu Alb!» sau «Râurenii vor să scoată gazu’, vor să muncească!». (…) Haideţi să ne cunoască lumea, nu mai ardeţi gazu’ de pomană!

Vasile Neagu”

 

P.S. Anunţăm şi apariţia „Gazetei de Râu Alb” pe luna octombrie, publicaţie lunară de cultură şi informare, ajunsă la anul 3. Cei doi redactori care se ocupă de „Gazeta de Râu Alb” sunt Vasile Neagu (coordonator) şi Alecu Alexandrescu.

„De la Roșia Montană, la Râu Alb”

1 COMENTARIU

  1. Acest ..pamflet este potrivnic si…Pietrariului,Barbuletului…..La sate nu ma refer,satele….,cum ar fi Deal,Stramba si unele din celelalte comune pentru ca de pe aici se poate „ex…strage” mult ..noroi si ,nu stiu ,inca,daca acesta se va transforma…in vreun gaz sau,,,cine stie ce aur.Ca daca ar fi asa ar fi si satucurile noastre impanzite de…olandezi,canadeni si cate si mai cate firme de” ex..stragere” a…”valorilor”.De prin Pietrari se poate „ex..strage” laptele regenerat de vacile lu”primaru lu”peste ,primar care are de toate pentru…nimeni,vorbe si …multa miloaga de la altii ca sa faca ceva.In fine,si „miloaga „este buna ,dar depinde de unde vine si ce primar o …face si catre cine.Ori ..daca este facuta de un ..primar increzut si plin de el…REZULTATUL VA FI…ZERO.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.