Constantin Şontea de la Pietrari, ultimul solist de muzică populară promovat de Ion Dolănescu

4
360

Marele solist i-a cerut să cânte melodia pe care i-a compus-o  –  „Neică Ioane, mândru nume” – pe oriunde se va duce

Se consideră om simplu, din popor. Îi place acest statut. Folcloristul a trăit ani mulţi neştiut de nimeni, nevalorificându-şi talentul, harul pentru muzica populară românească. Este din satul Valea, comuna Pietrari. O aşezare încadrată de dealuri împădurite, cu oameni muncitori, destoinici. Constantin Şontea este îndrăgostit de locurile natale. După ce ani buni a locuit la oraş, s-a retras la ţară. Aici, se simte în largul său. În copilărie cânta pe dealuri, pe potecile de pădure, atunci când pleca cu părinţii la muncă în livadă. Era un nelipsit al serbărilor şcolare. „Nu pierdeam nicio emisiune de folclor difuzată la televizor. Îmi plăcea nespus să-i ascult pe Irina Loghin, Benone Sinulescu, pe Maria Ciobanu, iar Ion Dolănescu mi-a fost idol. A fost izvorul de unde mi-am adăpat talentul”, îşi aminteşte Constantin Şontea.
Dacă nu ai bani să-ţi promovezi imaginea, nu te vede şi nu te aude nimeni
Impulsionat de colegi şi de prieteni, Constantin Şontea a urmat cursurile Şcolii Populare de Artă, clasa profesoarei Constanţa Câmpeanu. L-a avut corepetitor pe renumitul acordeonist Stelian Apostol. „Au fost câţiva ani buni pentru mine. Prolifici din punct de vedere artistic. Am participat la multe festivaluri. Am activat în Ansamblul Tineretului. Am mers în turnee în Franţa, Italia, Spania. Am văzut atunci cât de apreciat este folcorul românesc. Îmi aduc aminte cu plăcere de faptul că talentul, valoarea erau remarcate, sprijinite. Acum, dacă nu ai bani să-ţi promovezi imaginea, să plăteşti apariţii la posturile de televiziune, nu te vede şi nu te aude nimeni. Rămâi în umbră”, spune Constantin Şontea.

Profil:
Nume: Constantin Şontea
Data naşterii: 5 octombrie 1960, Pietrari, Dâmboviţa
Studii: Liceul Ienăchiţă Văcărescu şi Şcoala Populară de Artă
Familie: căsătorit

sursa si articol complet la :

….http://www.adevarul.ro/locale/targoviste/

4 COMENTARII

 1. dl.COSTICA,pe langa faptul ca este un baiat de nota maxima ,a fost si este un solist de muzica populara tot de aceeasi nota!.Il cunosc foarte bine ,de aceea pe aceasta cale doresc ca gandurile si faptele lui sa fie rasplatite cu maxime bucurii,sanatate ,mult succes si sa dea Bunul Dumnezeu sa te auzim cantand pe postul de radio cat si de tv.
  LA MULTI ANI CU MULTE REALIZARI SI BUCURII!

 2. Ma mandresc si sunt sigur ca majoritatea au acelasi sentiment cand observam ca oameni de talia d-lui Costica Sontea,d-lui Gheorghe Ciucioiu si altii, fac cinste acestei minunate Comune PIETRARI .In acest fel ar trebiui ca fiecare dintre noi sa contribuim la formarea unei imagini cat mai placute De aceea, de foarte multe ori prin comentariile mele -putin cam critice-am adus la cunostinta celor ce ne conduc pe plan local, ca anumite comportamente ,de genul ..se stie foarte bine!…,nu fac cinste atat comunei cat de ce sa nu recunoastem: ,elevii,adolescentii,tinerii si de ce nu si cei mai putin tineri nu au ce invata de la cei ce conduc ,,,, organizeaza chefuri…petreceri….etc… ,,,.Noi toti avem nevoie de exemple bune ,pentru ca in acelasi timp sa invatam din ele ,nu din cele negative care nu ne fac decat rau.
  Nu neg faptul ca ori de cate ori faptele,activitatile si comportamentul acelora ce ne conduc nu intrunesc parametrii normali,nimic nu ma va opri sa intru pe acest forum cu comentarii cat mai dure.

  De aceea deviza este:

  FAPTE BUNE===LAUDE,LAUDE…..!
  FAPTE RELE===CRITICI ,CRITICI….!

 3. Trebuie sa ne mindrim ca avem asemenea solisti in comuna noastra,pe care nu stim sa ii apreciem.Felicitari domnului CONSTANTIN,care a reusit sa-si cinte cintecul ;;Neica Ioane mindru nume;; in fata domnului Ion Dolanescu,visul lui dintotdeauna.Speram din tot sufletu sa-ti indeplinesti visul de a cinta pe posturile radio si tvr incontinuare.Felicitari!!!!!!!!!!!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.