Centenarii Romaniei – Sfanta Vineri de la Raul Alb jud. Dambovita (arhiva 2007)

0
231

Stana Harciu a trăit un secol, dar n-a invăţat carte nici o zi, pentru că părinţii au declarat-o mută. Cobzarul Avrentie şi mahmudelele din aur sunt cele mai frumoase amintiri ale ei.

Stana Harciu n-a invăţat carte, pentru că părinţii au declarat-o mută. La 19 ani a ieşit prima oară din sat şi a purtat pentru prima oară ghete. "Flanareta" după care dansa sarbele, cobzarul Avrentie şi mahmudelele din aur sunt cele mai frumoase amintiri ale ei. La 20 de ani s-a măritat cu un băiat frumos care avea zestre doar "deş’tu’".

Casa Stanei Harciu din Raul Alb, judeţul Damboviţa, e aşezată ca in poveşti. Muntele in spate, o livadă mică in faţă, alte două aşezări omeneştiimprăştiate pe colina dulce. Bătrana de 100 de ani ne intampină gătită ca de sărbătoare, coborand singură cele opt trepte ale casei sale. Ne pofteşte pe băncuţa de lemn din curte. "Parcă vrea Dumnezeu, bunuţul cu mine, să mă incălzească. La vorbă nu dau inapoi, dacă aveţi niţică răbdare vă spun tot ce-am păţit de cand am fost copil mic", ne promite solemn increţind ochii lăcrimoşi. …

sursa si articol complet la :

http://www.jurnalul.ro/

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.