Cel mai bun soi de prune pentru țuică: A fost uitat de fermieri, dar cercetătorii îi păstrează ”gena” cu sfințenie

0
52

Cea mai profitabilă metodă de valorificare a prunelor este transformarea lui în țuică. Se pot folosi fructe trecute, ce nu își mai au loc pe taraba din piață, iar investiția consistentă este doar cea în cazanul pentru obținerea alcoolului din prune.

Rămâne însă dilema: care este cel mai bun soi de prune pentru țuică? Pentru a afla răspunsul la această întrebare, am vorbit cu un specialist în domeniu, un pasionat din ”Țara prunilor”, adică din Leleasca, județul Olt. Dumitru Grigorescu este inginer în cadrul primăriei din localitate și ne-a dat răspunsul mult căutat.

Pentru producția de țuică, din vremuri îndepărtate, românii au avut un soi tradițional de prune pe care acum l-au cam uitat: soiul Grase românești. Acești pomi fac fructe medii spre mari, sferice și ușor alungite la capete, cu pieliță mai subțire și de culoare vânătă-roșcată.

“Acest soi a cam ieșit din atenția cultivatorilor în majoritatea zonelor cultivându-se mai mult soiul Ager sau Stanley. De obicei, pentru țuică și nu numai sunt recomandate soiurile cu destinaţie mixtă a fructelor, care sunt bune atât pentru consumul în stare proaspătă cât şi suficient de dulci ca să fie utilizate la prelucrare. Astfel că ce nu merge la vânzare, intră la țuică”, ne-a mai spus inginerul.

soi-de-prune-pentru-tuica

Soiul de prune Grase românești are astăzi un urmaș demn de luat în seamă: soiul Gras ameliorat. Elaborarea lui reprezintă munca specialiștilor de la Institutul de la Mărăcineni, acolo de unde se mai pot procura anual și puieți. Este singurul soi de prune de la această unitate despre care cercetătorii spun că are utilizare mixtă: consum în stare proaspătă și procesare.

http://agrointel.ro/39734/cel-mai-bun-soi-de-prune-pentru-tuica-a-fost-uitat-de-fermieri-dar-cercetatorii-ii-pastreaza-gena-cu-sfintenie/

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here