Biblioteca de la Barbuletu va primi carti noi despre cultura, obiceiurile si traditiile locale

0
173

Pana pe 23 aprilie, Centrul Judetean de Cultura va derula, in bibliotecile rurale din judet, Campania “Raftul de cultura Traditionala”, prin care se incearca stimularea locuitorilor de la sate sa se intoarca in biblioteci si sa consulte cartile de specialitate din care pot afla informatii despre istoricul localitatilor

Campania este destinata bibliotecilor din comunele dambovitene, acolo unde cartile noi nu prea ajung, cititorilor din mediul rural, elevilor si cadrelor didactice interesate de cultura traditionala, de trecutul satului, de obiceiurile si traditiile practicate si astazi in sat. “Noi vrem sa valorificam un fond de carte care exista in depozitul Consiliului Judetean si la Centrul de Creatie.

Sunt monografii, lucrari despre obiceiuri si traditii din judetul Dambovita, lucrari ale scriitorilor targovisteni, pe care noi vrem sa le valorificam, donandu-le bibliotecilor rurale din judet”, a declarat Mircea Nita, directorul Centrului Judetean de Cultura. Specialistii Centrului Judetean de Cultura au fost pana acum in bibliotecile din Dobra, Cornatelu si in localitatile de pe Valea Ialomitei, unde au gasit un public tanar interesat de cartile primite de biblioteca lor. Fiecare localitate din judet va primi, pana la incheierea campaniei, pe 23 aprilie, cand este sarbatorita Ziua Mondiala a Cartii si a Dreptului de Autor, cate 30 de volume pretioase din depozitul Centrului Judetean de Cultura, de la monografii, culegeri de folclor literar, si pana la studii etnografice.

cititi si :

 

Cultură din Bărbuletu are rădăcini străvechi, mărturie stau piesele de teatru si serbările care au avut loc la căminul cultural. Biblioteca a fost înfiintată în anul 1939 contribuind la dezvoltarea culturii în comunitate.

Enumerăm în cele ce urmează câtiva din oamenii din comuna Bărbuletu, care au rămas în amintirea locuitorilor asezării prin fapte deosebite, care au dus mai departe renumele localitătii din care provin:

 

  • Preotul Nicolae Vasilescu, paroh în localitate;
  • Maria Iacobescu, participant în 1910 la Expozitia de la Paris, unde a câstigat locul I cu costumul popular;
  • Nicolae Iacobescu, primar în perioada 1900-1918, a construit scoala din centrul satului, a făcut drumul de legătură între Valea Ialomitei si Valea Dâmbovitei de la Pietrosita – Runcu – Rau – Alb – Bărbuletu – Malu cu Flori.
  • Ion M. Teodorescu a construit Monumentul Eroilor din Bărbuletu în anul 1933,  a contribuit la înfiintarea Bibliotecii Comunale în anul 1935.
  • Profesor doctor academician Emilian Banu a contribuit la înfiintarea Universitătii Valahia din Târgoviste.

 

De asemenea, în Bărbuletu cultura se manifestă si prin viata sportivă; aici există o asociatie sportivă scolară înfiintată în 2006 si una comunală înfiintată în 2008 cu profil fotbal, handbal, tenis de masa, cu numele Vointa Bărbuletu.

De asemenea, în comunitatea noastră are o formatie de dansuri populare specifice zonei, care a participat la diferite concursuri atât în tara cat si în străinătate. 

Principalele lăcasuri de cultură din comunitate sunt scolile, biblioteca si căminele culturale.


Instituţii de cultură:

Biblioteca Comunala Bărbuletu

Contact:

Bibliotecar:  Iacobescu Aurora

Telefon: 0728903850

E-mail:iacobescu_aurora@yahoo.com
            bibliotecabarbuletu@yahoo.com

Program:

Marti – vineri: 9.00 – 17.00Joi: 9 – 12 (teren)Sâmbătă: 9.00 – 13.00

Caminul cultural Barbuletu

Contact:

Iacobescu Elena

Telefon: +40726342493

E-mail elena.iacobescu@yahoo.com

Program:

Luni – Vineri: 9.00 – 13.00


LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here