Bătrânul care deţine secretul delicioasei „caşcavele“ afumate: „Sunt cam ultimul prin zonă care mai face caşcaval afumat. Este muncă grea şi plictisitoare

0
295
Secretul producerii caşcavalului afumat, clasic şi gustos, este pe cale de dispariţie în judeţul Dâmboviţa. Pentru că o singură roată de caşcaval necesită aproape patru zile de muncă, tinerii fug de acest aliment, iar ţăranii care îl mai produc în gospodăriiile proprii nu folosesc atât de mult lapte pe cât ar trebui. La 83 de ani, nea Ion Joiţaru a rămas printre singurii baci din Dâmboviţa care mai face caşcavele afumate, pentru că acest produs este foarte costisitor şi are nevoie de multă materie primă, muncă şi timp. 10 kg de lapte pentru 1 kg de caşcaval Practic, pentru o roată de caşcaval de 3 kilograme, nea Ion foloseşte aproape 30 de kilograme de lapte, lapte din care un cioban din zilele noastre scoate aproape şapte kilograme de telemea.
“Aproape patru zile muncesc la o roată de caşcavea. Prima dată se fierbe laptele, în care adaugă cheag. Peste noapte se lasă aşa la dospoit, precum cozonacul, în oala în care a fiert. A doua zi, produsul obţinut este mărunţit şi băgat în apă fierbinte. El imediat se înmoaie, se face ca o pastă şi apoi se modelează. În apa fiartă se pune şi sare pentru a prinde gustul acela bun”, ne spune nea Ion. Nu vrea nimeni să îi înveţe reţeta Nea Ion este conştient că va duce cu el în mormânt secretetul acestui mesteşug, pentru că, spune el, nimeni nu a vrut să înveţe de la el cum face caşcaveaua. Deşi a avut câţiva ucenici, niciunul nu a avut răbdarea să deprindă toate tainele. La el veneau până de curând mulţi oameni să cumpere. Acum mai dă doar la rude, prieteni şi cunoştinţe.

Citeste mai mult: adev.ro/nqrg6a

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.