Barbuletu, intre traditie, teama de normele europene si proiectele (arhiva 2007)

0
303

Barbuletu este o comuna de oameni gospodari care stiu sa pretuiasca pamantul, sa respecte traditiile mostenite din mosi stramosi. Oamenii locului au trecut peste multe. Comunismul cu colectivizarile fortate, Revolutia din 1989, urmata de tranzitia nesfarsita si, acum, Europa cu normele ei care nu tin cont de nimic. Contrabanda cu tuica va inflori. Barbuletu – zona de deal. Aici, se traieste din pomicultura si cresterea animalelor. Localnicii, de cand se stiu isi prepara singuri tuica de prune ori de mere, renumita pentru calitatile ei in tot judetul. Aproape in fiecare gospodarie exista cate un cazanel de alama. Rachiul este fabricat pentru consumul propriu. Putini sunt cei care fac comert cu licoarea de pruna. Totul se mentinea intr-un ritm normal de viata. Acum, am auzit barbuletenii ca, gata, vremea alambicurilor a trecut. Nu mai au voie sa fiarba borhotul neatorizat. Se vor percepe, taxe, impozite, accize pana si pentru alcoolul fabricat pentru consumul familial. Taranii au intrat in panica. Au inceput sa bata drumurile la primarie pentru a-l intreba pe alesul lor, Marian Alexe, care este treaba cu accizele, cu confiscatul alambicurilor… A auzit ei ca in judetul vecin, Arges, Fiscul a pus sigilii pe cazane. Primarul cat a putut  a incercat sa-i linisteasca, dar pentru gospodari intentia edilului nu este suficienta. Vor sa stie clar ce se va intampla cu ei mai departe, iar guvernantii  nu prea se grabesc sa lamureasca aceste aspecte. Au cam lasat totul in coada de peste. Probabil, vor sa iasa bine la alegerile europarlamentare. Marian Nitescu – consilier local, om de vaza in comuna – este si el nemultumit din cauza normei europene care le va usca butoaiele din lemn de dud si va stimula contrabanda cu tuica, asa cum se intampla cu wisky-ul in America anilor ‘20. Marian Nitescu considera ca legea ar trebui regandita, iar oamenii sa fie pasuiti pana cand vor reusi sa intre in ritmurile Europei. “Noi facem tuica de cand ne stim. Este dificil sa-l rupi pe om de ale lui asa, dintrodata. Tot ce se face fortat se poate rupe undeva”.
 Viata a invins moartea …
 Primarul Marian Alexe este un om destoinic. Localnicii au prins drag de el. Il vorbesc de bine si nu neaparat din motive pur electorale. Sau de afinitate fata de vreo formatiune politica. “Este prima data, dupa atata amar de vreme, cand avem si noi un primar ca lumea, care se zbate pentru binele obstei”. Dupa parerea multora, cu toate piedicile care apar, lucrurile se aseaza in Barbuletu. Viata intra intr-o matca fireasca echilibrata. Pana anul trecut, edilul se plangea de faptul ca a scazut rata natalitatii, ca nu se mai nasc copii, iar in sat mai mult se moare. Acum, primarul s-a mai luminat la fata. E bucuros ca, pana la urma, viata a invins. “Sunt mai multe nasteri decat decese. E rost de mandrie. E semn ca localitatea noastra inmugureste”.
 Investitii pe banda rulanta
 Primaria comunei Barbuletu se numara printre putinele din judet campioana la proiecte. Europa care nu ne cunoaste vrea sa ne gaseasca civilizati si dotati ca la carte. Barbuletenii, asa dupa cum se zbate primarul, vor avea mai intai retea de apa potabila. Si cum izvoare subterane puternice nu exista in zona, lichidul vietii va fi adus tocmai de la Brebu. In acest proiect sunt prinse si comunele vecine – Raul Alb si Pietrari. Investitia va depasi 60 miliarde lei vechi. Prioritar pentru aceasta localitate de deal, brazdata de zeci de ulite, este apoi asfaltarea. 70 miliarde lei vechi va costa reabilitarea tuturor cailor de comunicatie din comuna. Marian Alexe considera ca, daca infrastructura comunei Barbuletu va fi pusa la punct, zona, de un pitoresc aparte, va putea fi cuprinsa in circuitul agroturistic. Informatie in exclusivitate – Primaria Barbuletu a primit oferte de colaborare in domeniul turismului tocmai din Austria.

Barbuletu, intre traditie, teama de normele europene si proiectele ..

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.