Barbuletu Doamne-fereste! Noul preot a venit la biserica insotit de jandarmi

0
242

„Vrem popă de la noi din sat”, strigau oamenii în faţa bisericii, formând un zid viu în faţa porţii pentru a nu-l lăsa pe preotul trimis de Arhiepiscopie să intre în lăcaşul sfânt.

Câteva bătrânele spuneau că îl vor slujitor al Domnului la ei în parohie pe Robert Ilinca, fiu al satului şi dascăl la biserică. Credincioşii mai ziceau că nu vor preot navetist şi că pe Robert îl cunosc de când era mic. „Îl dorim pe copilul ăsta al nostru din comună, dar a venit celălalt din Pietrari cu bani. Da, cu bani mulţi, cu traista de bani. Şi pe prostul nostru l-au dat la o parte. Nimeni nu intră aici. Să plece”, cerea, înverşunată, o localnică. Cei mai supăraţi erau membrii familiei Ilinca. Susţineau, deşi nu aveau probe în acest sens, că postul a fost cumpărat cu zeci de mii de euro. Spiritele s-au încins şi mai mult când Iulian Nichita Voicu, preotul trimis de Arhiepiscopie, a insistat să intre în biserică. A fost nevoie de intervenţia jandarmilor pentru a opri furia dreptcredincioşilor de la Bărbuleţu. Consilierul Victor Drăghicescu de la Arhiepiscopia Târgovişte a declarat că mai-marii bisericii nu au nimic cu Robert Ilinca, numai că tânărul a obţinut un rezultat mai mic decât Iulian Nichita la examen şi nu aveau cum să treacă peste aceste reguli, iar protestul satului nu-i sperie. În cele din urmă, rudele dascălului şi susţinătorii lor au înţeles pe moment că nu cu forţa trebuie să intri în voia lui Dumnezeu. Au ameninţat însă că nu se vor da bătuţi şi vor încerca să scoată la iveală modul cum se împart parohiile în Dâmboviţa. Primarul comunei, Marian Alexe, ne-a declarat că spiritele s-au calmat, noul preot intrând în biserică şi ţinând slujba în linişte.

Scandal ca la uşa cortului, în curtea unei biserici din judeţul Dâmboviţa. Enoriaşii s-au strâns cu zecile înainte de începerea slujbei, nu pentru a se ruga, ci pentru a nu-l lăsa pe noul preot să intre în lăcaş. Asta pentru că, spun ei, părintele şi-ar fi cumpărat locul în parohie, în defavoarea unui tânăr din sat.

Nu a fost chip. De cum au aflat că noul preot care vine să oficieze liturghia, nu e cel pe care şi-l doreau ei, câţiva enoriaşi au uitat de cele sfinte şi au pus lacătul pe biserică. Timp de două ore, zeci de jandarmi şi poliţişti au încercat să-i înduplece pe oamenii să deschidă uşa.

Scandalul s-a mutat în stradă după ce jandarmii au tăiat lacătul de la uşa bisericii.

Oficialii arhiepiscopiei sunt însă de altă părere.

Chiar şi aşa, enoriaşii nu vor să renunţe la favoritul lor.’

 

Cu lacăte la poarta Bisericii. Aşa l-au întâmpinat enoriaşii din Bărbuleţu pe noul preot.  Motivul…

"Îl dorim pe copchilu’ ăsta al nostru din comună, dar a venit el cu banii, din Pietrari. Da, cu bani mulţi, cu traista de bani. Şi pe prostul nostru l-a dat la o parte. Nimeni nu intră aicişa. Să plece de aicişa", a declarat o localnică.

Spiritele s-au încins în momentul în care noul preot, împreuna cu reprezentanţii Arhiepiscopiei au încercat sa intre în lăcaşul de cult. Mai mulţi enoriaşi s-au prins de poartă şi au făcut un zid viu în faţa bisericii. Aşa că a fost nevoie de jandarmi.

"Am acţionat cu un echipaj acolo pentru aplanarea conflictului care s-a iscat între mai mulţi cetăţeni care au blocat accesul în biserica din localitate a unui preot şi a ceilalţi reprezentanti ai Arhiepiscopiei", a declarat Dominel Grigoraşcu, IJJ Dâmboviţa.

Reprezentanţii Arhiepiscopiei, care au venit imediat în comună, spun că decizia de a aduce un preot din altă parte este justificată. Mai mult, protestul din sat nu-i sperie.

Nu e vorba de enoriaşi, e vorba de familia unui candidat care a avut media mai mică şi un examen absolut necesar pentru a candida la post nepromovat", a declarat Victor Drăghinescu, consilier Arhierpiscopia Târgovişte.

După aproape o oră, uşa Bisericii a fost deschisă iar preoţii au ţinut slujba. Enoriaşii spun însă că nu-l vor primi pe noul părinte în case şi vor bloca din nou Biserica.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.