Azi e Sf. Ilie, ziua Pietrariului. Stie cineva, s-a mai facut petrecere ca si în anii trecuti (vezi arhiva mai jos) ?

1
236

ARHIVA 2011 – Astăzi de Sf. Ilie, cea de-a III-a ediţie a “Sărbătorii caşului afumat” la Pietrari


Şi nu este doar atât! Primarul comunei, Cornel Coman, vrea să-l transforme într-o “marcă înregistrată”, care să fie recunoscută la nivel european. „Caşul şi ţuica trebuie să devină brandul nostru. Cu ele să ieşim în lume. Ar fi şi păcat să nu fie cunoscute”, spune edilul.

În Pietrari mai sunt 100 de gospodari care respectă cu stricteţe reţetele de preparare păstrate din strămoşi. „La noi, este ceva obişnuit, dacă nu obligatoriu, ca, în fiecare gospodărie unde sunt crescute vaci, proprietarul să prepare caş afumat. Reţeata este păstrată cu sfinţenie şi transmisă din tată-n fiu”, afirmă Cornel Coman.

 

(arhiva 20 Iulie 2009) Sarbatoarea casului afumat, zi inchinata Sf Ilie, ocrotitorul comunei Pietrari

“Sarbatoarea casului afumat” a reunit sute dintre locuitorii comunei Pietrari, oaspeti de prim rang,
de la Targoviste, ansambluri si rapsozi de talie nationala.

Vrednicii locuitori ai comunei Pietrari au petrecut, ieri, la prima editie a zilei comunei reinfiintate prin votul lor, cu sase ani in urma.
Serbarea s-a desfasurat sub titulatura “Sarbatoarea casului afumat”, primarul Cornel Coman incercand sa impuste doi iepuri dintr-un foc: sa promoveze un produs traditional, posibil viitor brend care sa faca faima comunei, dar si sa ofere localnicilor o zi de care sa isi aminteasca peste timp cu placere, la ziua Sf. Prooroc Ilie.
 La invitatia primarului Coman au raspuns cu placere prefectul Iancu Caracota, senatorul Adrina Tutuianu si deputatul Dumitru George.
  utin dupa ora 10.00, o procesiune a pornit din fata Caminului Cultural spre intrarea in comuna, unde a fost sfintita o frumoasa troita, intre ctitori fiind la loc de cinste ing. Mircea Iordache, directorul S.C. MONDOTRANS.
Dupa slujba s-au adresat multimii primarul si prefectul judetului, dl. Iancu Caracota declarandu-se incantat de frumusetea locurilor si angajandu-se sa ajute comunitatea ori de cate ori va fi nevoie.
    La ora 14.00 a inceput un frumos spectacol oferit de ansambluri din judet pentru ca seara sa fie rezervata unor seniori ai folclorului romanesc: Ionut Dolanescu, Ilie Rosu, Elisabeta Turcu, Camelia Conovici ori Gheorghe Ciucioiu
20 Iulie 2009 Prima ediţie a Zilelor Comunei Pietrari se constituie într-o suită de premiere pentru aceste locuri.

Toţi cei prezenţi au primit câte un bulz de caş afumat învelit în mămăligă aburindă. Apoi, Ionuţ Dolănescu, Ilie Roşu, Elisabeta Turcu, Camelia Conovici, Mitică Tavă, Nicoleta Vasile, Gheorghe Ciucioiu şi mulţi alţi interpreţi de frunte ai folclorului românesc au susţinut un spectacol de zile mari. Cele mai bune ansambluri folclorice dâmboviţene sint prezente la Sărbătoarea Pietrarilor. Va fi târnosită o troiţă închinată Sfântului Ilie. Pentru prima oară pe cerul din Pietrari vor fi văzute focuri de artificii.

Prefaţând complexul de manifestări de pe 20 iulie, joi, 16 iulie, primarul de Pietrari ,Cornel Coman, însoţit de un sol şi de componenţii ansamblului folcloric al localităţii, a purces către Primăria Vulcana Băi, pentru a-i invita pe vecini la sărbătoare. Vice-primarul comunei Vulcana Băi, Filofteia Şerban, a recepţionat solia şi a asistat, alături de colegi din primărie şi din Consiliul local, la micro-spectacolul oferit de oaspeţi. Primarul de Pietrari a sosit călare pe un modern ATV chiar pe drumul ce leagă peste un deal Pietrari de Vulcana Băi, drum ce urmeză să fie reabilitat în cadrul unui proiect comun al celor două localităţi.

sursa : http://www.ziardambovita.ro/index.php?categoryid=8&p2_articleid=21314

1 COMENTARIU

  1. Nu-mi gasesc lacrimile pentru a trage un” bocet” pe …masura pentru ca in acest an nu a fost ca in cei ce au trecut.Nu stiu exact insa ,dupa informatii neoficiale,vina o poarta vacile,vacile care,din cauza crizei mondiale,nu au mai putut „regenera” laptele necesar …impletitului cascavelelor.O alta cauza a lipsei de …lacrimi este cea legata de acei artisti care,an de an,s-au cam invatat sa vina pe la astfel de …balciuri si sa cante,sa cante nu de buna voie si pe…gratis,ci pe bani multi,bani din bugetul admninistratiei,bani proveniti din taxe si impozite,bani care trebuiau folositi in alte scopuri de interes cetatenesc,interes comunal nicidecum aruncati in buzunarul unora care….chipurile ne descretesc fruntile cu cantece,dar in schimb secatuiesc bugetul …local.Nu sunt contra unor astfel de zile ale comunei,ba din contra, imi face mare placere sa asist la o mare zi de sarbatoare,insa,asa cum ne aducem aminte,ziua satului Pietrari era de sf.Apostoli Petru si Pavel,zi in care se amplasau pe terenul de fotbal dulapuri,lanturi,bufeturi cu bauturi si mici,inghetata si sucuri,un fel de sarbatoare sateasca unde te simteai in largul tau, o zi de sarbatoare fara artisti care sa cante pe bani,bani multi proveniti din,asa cum am mai spus,buzunarul bietului cetatean.Deci,domnilor organizatori de astfel de …dezmaturi,ganditi-va in primul rand la problemele cetatenilor,la ceea ce au nevoie,ganditi-va la o …eventuala reducere de taxe si impozite pentru ca lor,cetatenilor ,sa le mai …arda si de ascultat artisti pe …bani din bugetul local.Sunt o gramada de probleme la nivelul comunelor,iar voua va ard de …datul cu banii pe …muzica si …voie buna.Tara arde si ….babelor le ard de…pieptanat.

    PS:La multi ani tuturor care poarta numele sf.Ilie!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.