Apele sulfuroase de la Cetățea. Proiect pentru exploatarea izvoarelor in folosul locuitorilor de la Barbuletu

0
218

 

La poalele dealului calcaros Cetățea din satul Barbuletu, comuna Barbuletu, judetul Dambovita se gasesc izvoare cu apa sulfuroasa neexploatate.

Izvoarele sulfuroase de la Cetătea, înconjurate de vegetatie forestieră veche de zeci de ani, sint situate în apropierea Grotei  Radu lui Anghel.

Din cele mai vechi timpuri, oamenii au folosit proprietatile tamaduitoare ale izvoarelor pentru tratarea numeroaselor afectiuni, atat prin consumul lor, cat si prin imbaierea in apele acestora.

Apele sulfuroase au proprietatea de a vindeca extrem de multe boli, prin continutul de hidrogen sulfurat, care este singurul compus al sulfului ce se absoarbe in organism prin piele, plaman si pe cale digestiva, eliminandu-se prin piele, intestin si rinichi.

Modul de actiune
Mecanismele prin care apele sulfuroase isi exercita efectele benefice asupra organismului sunt:
Caldura baii activeaza circulatia la nivelul tesuturilor bolnave si ajuta la resorbtia lor si excitarea pielii, care produce anticorpii necesari pentru combaterea starii infectioase si in cazul anumitelor tipuri de reumatisme. Sulful asimilat de organism creste metabolismul bazal cu 40%, determina vasodilatatia la nivelul retelei cutanate centrale, antrenand scaderea valorilor tensionale, se localizeaza in articulatiile bolnave si chiar in cele sanatoase, mareste numarul globulelor rosii si a cantitatii de hemoglobina. Printre componentii fizico-dinamici este mentionata si producerea transpiratiei abundente, scaderea excitabilitatii musculare, grabirea resorbtiei exudatelor si provocarea unei actiuni sedative care explica ameliorarea durerilor. Sulful resorbit intervine si in metabolismul general al organismului, fapt care explica scaderea glicemiei la diabetici, refacerea rezervelor de acid condroitin-sulfuric la nivelul cartilajelor articulare ale reumaticilor.

Daca ei pot, si noi putem !

Iata un exemplu la Mocrea.

Afaceri "la bidon" cu apa sulfuroasa de la Mocrea – Presa
Izvorul din zona localitatii aradene Mocrea a devenit o afacere tot mai profitabila pentru mai multi localnici, care, zilnic, umplu sute de sticle cu apa, pe care, ulterior, le comercializeaza "la negru". Zilnic, zeci de oameni, dotati cu recipienti, descind la izvor, unde formeaza cozi interminabile.
Cei nerabdatori sunt sfatuiti sa cumpere PET-urile gata umplute, la pretul de 0,5 RON.Desi edilii locali din Ineu, in subordinea carora se afla izvorul, nu detin un aviz din partea Ministerului Sanatatii, acestia se afla in posesia unui buletin de analize in conformitate cu care apa de la Mocrea are proprietati terapeutice, componenta sa bogata in sulf recomandand-o pentru afectiunile stomacului, rinichilor sau bilei.
"Exista un studiu si un proiect mai vechi prin care se propunea recunoasterea izvorului cu apa sulfuroasa de la Mocrea si recomandarea acesteia pentru curele interne. Pot sa spun ca apa este buna, in sensul ca toti cei carora le-a fost recomandat sa nu o consume, si nu au tinut cont de sfatul nostru, nu au patit nimic.

bazine apa termala sulfuroasa 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.