Acum un an. Scandal la Barbuletu: CONSILIUL LOCAL BĂRBULETU – DÂMBOVITA RESPINGE AMENAJAREA CABINETULUI MEDICAL

4
380

Traian Tudor: Suntem de această dată în comuna Bărbuleţu din judeţul Dâmboviţa unde am venit să începem o serie de materiale, legate de un caz special şi anume de un conflict care s-a cronicizat deja de doi ani de zile între medicul din această localitate, doamna doctor Oana Şonea şi câţiva dintre consilierii locali, pentru că aşa cum noi am cercetat nu este din câte se pare o atitudine în bloc şi nu este justificată de altceva decât de ambiţii personale pe care aceşti oameni le au şi dispute care nu au niciun fel de legătură cu legea sau cu activitatea profesională. O invit pe doamna doctor care se află alături de mine să ne facă o scurtă introducere în istoricul acestei probleme, a acestui scandal pe care şi oamenii din această localitate ni-l vor relata

Doamnă doctor, noi am venit ca începând de azi să pornim o serie de materiale, care să prezinte tuturor cetăţenilor din această ţară o situaţie în care profesia de medic într-o localitate rurală cu diverse probleme cu care se confruntă, cu sărăcia, lipsurile şi nu mă refer numai la starea oamenilor ci şi la starea bugetelor consiliilor locale, este îngreunată de atitudini cu totul ieşite în comun, cu atitudini despre care sunt sigur că oameni de rând şi oficialităţile care ne urmăresc vor avea cu siguranţă reacţie. Aş vrea să ne descrieţi succint istoricul acestei situaţii care înţeleg că parcurge deja vreo doi ani de zile de când sunt o serie întreagă de hărţuiri la care dumneavoastră aţi fost supusă şi doresc să le descrieţi în faţa oamenilor.

Oana Şonea: Încă din anul 2008 sunt victima unor hărţuiri constante ce constă în multiple reclamaţii şi chiar acţiuni de agresiune îndreptate asupra mea de către doi dintre consilierii locali ai comunei Bărbuleţu. Totul a început în luna septembrie 2008 când consilierul Marian Niţescu mi-a solicitat, în calitate de pacient, să-i completez pe un formular necesar pentru obţinerea permisului de port-armă afecţiunile de care dumnealui suferea şi cu care e luat în evidenţă la cabinetul meu.

Probabil nemulţumit de faptul că i-am consemnat în acea fişă antecedentele reale, bolile de care dumnealui suferea şi pentru care lua de ani de zile reţete compensate lună de lună a considerat necesară formularea unei plângeri penale la Parchetul de pe lângă Judecătoria Târgovişte acuzându-mă  de fals intelectual susţinând că este perfect sănătos şi aceste boli sunt inventate de mine. După această plângere penală au urmat multiple citaţii la Procuratură, la secţia Cercetări Penale din Poliţie unde a trebuit să mă prezint cu un avocat şi să dovedesc că tot ce am consemnat eu este real. Nemulţumit de faptul că nu i se dă un răspuns foarte repede în legătură cu această sesizare a dumnealui din luna octombrie 2008, în fiecare şedinţă de Consiliu Local, atât dumnealui cât şi un prieten al acestuia, tot consilier local, Gheorghe Iacobescu, au crezut de cuviinţă că este necesar ca la punctul diverse al şedinţei de consiliu să continue acuzaţiile şi vorbele defăimătoare şi calomnioase la adresa mea.

Rep.: Aţi stat de vorbă cu oamenii aceştia, deoarece sunteţi într-o comună unde oamenii interacţionează altfel decât la oraş?

O.Ş.: Nu am reuşit să stau de vorbă cu dumnealui şi nici dânsul nu a dorit asta iar eu nu am avut nici timpul necesar fiind ocupată cu aceste drumuri la Poliţie, la Procuratură şi la Casa de Asigurări de Sănătate, la Colegiul Medicilor şi la Direcţia de Sănătate Publică unde tot Marian Niţescu mi-a făcut reclamaţie pentru nişte motive cel puţin hilare fiind reclamată că am refuzat să-i fac vaccinul antireumatic acesta neexistând în nomenclatorul de medicamente, am fost reclamată că într-o anumită zi din luna februarie am lipsit nemotivat de la serviciu, am fost reclamată că în anul 2007 l-am lăsat fără reţetă de diabet cu toate că lună de lună am putut dovedi că dânsul şi-a primit reţeta compensată pentru afecţiunile de care suferea.

Timp de şase luni de zile Marian Niţescu nu s-a mai prezentat la cabinet pentru consultaţie sau pentru reţeta compensată în conformitate cu afecţiunile cronice de care suferea şi după şase luni de absenţă de la cabinet s-a hotărât să revină în forţă după terminarea programului de activitate şi în timp ce ofeream asistenţă medicală de urgenţă unui alt pacient dorind la ora 14.00 a unei zile anumite reţeta compensată pentru afecţiunile de care suferea.

Datorită faptului că mi-am permis să îl rog să aştepte până rezolv problema cu urgenţa medicală s-a hotărât să mă reclame din nou la Colegiul Medicilor – Comisia de Disciplină, la Casa de Asigurări şi Direcţia de Sănătate Publică. Au urmat alte drumuri pe care a trebuit să le fac la această Comisie de Disciplină unde a trebuit să mă prezint cu acte doveditoare, copii xerox de pe evidenţele primare ale cabinetului, cu pacienţii martori la faptul că nu a fost dat afară din cabinet ci a fost rugat să aştepte.

Toate aceste drumuri şi absenţe au provocat o perturbare extraordinară a activităţii medicale fiind nevoită să găsesc tot timpul un medic care să mă înlocuiască în perioadele în care eu trebuia să mă prezint pentru a da note explicative, adică pentru a fi cercetată. La toate forurile unde am fost reclamată domnului Marian Niţescu i s-a explicat faptul că ceea ce am făcut eu este un lucru perfect legal iar răspunsul dumnealui a fost că este prea orgolios ca să meargă la un alt medic de familie şi că va rămâne pacient înscris pe lista mea dar prin toate acţiunile pe care le va face va determina plecarea mea din comună şi aducerea unui alt medic.

Rep.: Aş dori să revenim la zi şi să le spunem oamenilor în ce fel poate să degenereze o astfel de ceartă, un astfel de orgoliu aşa cum susţine domnul Marian Niţescu, consilierul local de la Bărbuleţu, până unde poate să se ajungă cu astfel de lucruri. După ce ne veţi povesti cum stau lucrurile cititorii vor citi reacţii din partea primarului comunei cât şi mai cu seamă reacţii din partea locuitorilor şi pacienţilor dumneavoastră care vă susţin foarte mult, vă simpatizează, sunteţi medicul lor de foarte mult timp şi în mod sigur nu aveţi nevoie de asemenea atmosferă aici.

O.Ş.: Dacă aş fi constatat că aceste nemulţumiri sunt întemeiate şi sunt din partea pacienţilor mei, a cetăţenilor comunei, cu siguranţă aş fi renunţat şi mi-aş fi pus un semn de întrebare în legătură cu faptul că undeva greşesc eu. Consider că nu am greşit cu nimic, am respectat Contractul încheiat cu Casa de Asigurări de Sănătate care implică din partea pacienţilor anumite drepturi dar şi de multe obligaţii pe care atât eu cât şi dumnealor trebuie să le respecte.

Aşadar, este un conflict între acest consilier local şi mine care nu se opreşte aici, dumnealui considerând că trebuie să angreneze în această activitate de denigrare a mea un alt consilier local care pot să spun că mi-a făcut viaţa mai gres în comuna Bărbuleţu. Este vorba de Iacobescu Gheorghe, consilier local şi prieten foarte bun cu domnul Marian Niţescu, care a continuat activitatea de denigrare, de ameninţare şi de agresare a mea culminând cu ceea ce s-a întâmplat într-o zi din luna august 2009 când acest consilier Iacobescu Gheorghe, care nu a fost niciodată pacientul cabinetului, s-a hotărât să mă agreseze în cabinet în timp ce acordam asistenţă medicală unui pacient iar alţi zece pacienţi erau în sala de aşteptare, hotărându-se să facă dreptate în numele unei paciente, nemulţumite de reţeta compensată pe care i-am eliberat-o, şi a năvălit  peste mine în cabinet ameninţându-mă şi spunând vorbe foarte grave, m-a făcut criminală acuzându-mă că am omorât oameni în comuna Bărbuleţu, că ei sunt nemulţumiţi şi cu orice preţ mă vor da afară din comună.

Agresivitatea acestuia a ajuns până la tendinţa de a mă strânge de gât motiv pentru care am fost nevoită să apelez serviciul 112 iar organele de poliţie au constatat ulterior că cele sesizate de mine sunt adevărate şi s-a încercat a se face puţină ordine în legătură cu atitudinea acestui consilier local faţă de un medic  aflat în timpul exercitării activităţii de asistenţă medicală.  Şi în cadrul şedinţelor Consiliului Local Bărbuleţu de fiecare dată aceşti doi consilieri îmi aduc multe acuzaţii nefondate, ireale, calomnioase susţinând chiar dumnealor că ţinta este să mă dea afară din comună şi să aducă un alt medic.

Am făcut o adresă către Primăria Bărbuleţu în calitate de concedent în vederea obţinerii acordului ca din surse proprii şi în afara programului de activitate medicală să pot efectua activităţi de modernizare a sălii de aşteptare, a grupului sanitar, a cabinetului în general şi surpriza cea mai mare şi cea mai hilară este faptul că întreg Consiliul Local, cu două excepţii, au votat împotriva efectuării de lucrări de modernizare la cabinetul medical pe care îl deţin.

Rep.: Cel mai normal era ca Primăria şi Consiliul Local al comunei  cu fonduri proprii să îmbunătăţească condiţiile populaţiei care beneficiază de asistenţă medicală şi iată că aceşti oameni nu vă aprobă nici măcar ca pe cheltuiala dumneavoastră şi în timpul liber să efectuaţi aceste îmbunătăţiri.

O.Ş.: Doresc să vă spun că eu am făcut suficiente modernizări în acest cabinet luând la început în primire practic un hambar iar aceste modernizări s-au făcut pe parcursul timpului dar erau necesare la momentul actual altele în ideea obţinerii mai uşor a unei Autorizaţii Sanitare de funcţionare. Dumnealor s-au gândit că dacă mi se ridică Autorizaţia Sanitară de funcţionare datorită neîndeplinirii condiţiilor legale de funcţionare a unui cabinet medical va exista o altă modalitate de a mă face să îmi închei activitatea medicală în această comună deci iată o nouă hărţuire.

Rep.: Vreau să închei spunând că acest tip de comportament al unui Consiliu Local compus din oameni trimişi acolo de nişte partide politice şi reprezentând populaţia din localitatea respectivă pentru că primarul este ales de oameni  iar consilierii sunt votaţi pe liste sunt curios ce reacţie vor avea conducătorii acestor partide, în ce fel sunt reprezentaţi de oameni cu  asemenea atitudini şi sper ca în materialele următoare în care vom trata acest subiect să avem o reacţie şi din partea conducerii partidelor care formează prin reprezentanţii lor Consiliul Local Bărbuleţu.

Facem o recapitulare a ceea ce s-a întâmplat şi să punctăm încă o dată lucrurile care ies în evidenţă în mod clar alături de domnul primar Marian Alexe şi de doamna doctor Şonea şi anume despre faptul că este o vendeta personală a câtorva persoane din Consiliul Local care au ceva împotriva doamnei doctor deci din cauza unei probleme personale a lor au de suferit foarte mulţi locuitori ai acestei comune, oameni asiguraţi care au nevoie de suport medical şi care nu pot beneficia la întreaga capacitate de serviciile medicului lor de familie.

O să revenim şi aş vrea să mai facem câteva precizări şi anume va fi o şedinţă a Consiliu Local Bărbuleţu unde domnul primar va înainta o propunere de proiect pentru hotărârea ce priveşte îmbunătăţirea condiţiilor sau cum să spun investiţiile care vor fi făcute în spaţiul cabinetului medical pentru îmbunătăţirea condiţiilor prestaţiei medicale de acolo şi voi da cuvîntul domnului primat Marian Alexe.

Vorbim în continuare, cu primarul comunei Bărbuleţu, domnul Marian Alexe, ca să aflăm ce părere are şi dumnealui despre această vendetă personală a câtorva persoane din Consiliul Local împotriva doamnei doctor Oana Şonea.

Primar Marian Alexe: Eu sper ca la sfârşitul acestei poveşti să avem un final fericit şi mi-aş dori ca la următorul material al dumneavoastră să veniţi în comuna Bărbuleţu nu pentru asemenea cazuri ci pentru a vedea că, în acest răstimp, din 2007-2008, s-au realizat foarte multe în comuna noastră unde avem proiecte în derulare de interes stringent pentru locuitorii comunei şi vin iarăşi cu rugămintea pentru doamna doctor să nu ne lase acum la greu, în mine a avut şi o să aibă un sprijin de necontestat. În rest ce să vă spun decât că aş dori să se încheie odată pentru totdeauna acest scandal.

Rep.: Este un mare scandal pentru că am văzut la cabinetul medical oameni foarte nemulţumiţi şi aşa cum mi-am dat seama, mergând prin comună, ei reprezintă o categorie importantă.

M.A.: Aş dori să le spun prin intermediul dumneavoastră domnilor consilieri că suntem puşi aici, aleşi efectivi de locuitorii acestei comune pentru a-i mulţumi pe dânşii şi nu pe noi, cei care conducem.

Am cules câteva opinii de la locuitorii comunei Bărbuleţu, pe care i-am întâlnit în periplul nostru prin localitate.

Ştefan Comăneanu: Am înţeles de la dumneavoastră că vor să o dea afară pe doamna doctor şi nu ştiu care este motivul şi care le este scopul. Dorim să avem o sală de aşteptare, să avem un dispensar ca lumea, şi o vrem pe doamna doctoriţă de care are nevoie toată comuna. Cine doreşte s-o gonească pe doamna doctoriţă din comuna noastră, consilierii sau primarul să iasă în faţă şi să spună adevărul.

Grigore Robescu: Sunt asigurat la doamna doctor Oana Şonea de când am ieşit la pensie, de 16 ani, şi nu sunt de acord cu consilierii care vor să ne ţină în continuare în mizeria aceasta, în frig. Eu, în fiecare lună, vin să iau reţetă şi nu pot să stau în frig, iarna, în sala de aşteptare.

Ioan Niţescu: Sunt pensionar de 12 ani, de când m-am înscris la doamna doctor Şonea, pentru a ne fi medic de familie. Sunt foarte mulţumit de tot ceea ce dânsa face în această comună. Când s-a făcut acest dispensar şi l-a luat dânsa în locaţie, eu personal, împreună cu mulţi alţi locuitori am venit şi am făcut muncă voluntară 2-3 zile pentru a avea şi noi dispensar medical şi medic de familie în comună, pentru a fi şi noi în rândul lumii.

Domnii consilieri de la primărie vin aici, doamna doctor nefiind medicul lor de familie şi vor să o dea afară pentru că ştiţi cum este, nu le plac ochii dânsei. În această comună sunt oameni bătrâni, copii şi toţi au nevoie de medic şi de condiţii adecvate iar doamna doctor doreşte să facă îmbunătăţiri dar uite, nu i se dă voie pentru a face la dispensar condiţii civilizate.

Doina Robu: Sunt înscrisă la doamna doctor de 16 ani, am doi copii dintre care unul cu handicap şi sunt foarte mulţumită de serviciile doamnei doctor. Din cauza acestor doi consilieri care vor să-i facă rău doamnei doctor deşi noi nu avem condiţii în sala de aşteptare şi în cabinetul medical, aş dori ca lumea să facă ceva în acest scop pentru că aceşti doi consilieri nu conduc ei singuri comuna. Noi am votat un primar şi am dori ca acesta să fie cu noi pentru că dorim condiţii bune deoarece dăm nişte bani la stat şi am vrea ca aceste condiţii să fie cât de cât decente pentru comuna noastră deoarece am intrat în Uniunea Europeană şi nu ne-am întors înapoi cu 100 de ani.

Marieta Matei: Am patru copii iar de 16 ani sunt înscrisă la doamna doctor Şonea şi sunt foarte mulţumită. Sunt astăzi aici cu un copil cu handicap care nu aude şi nu vorbeşte. Vedeţi şi dumneavoastră condiţiile în care aşteptăm să ne vină rândul la doamna doctor şi nu înţeleg de ce nu sunt de acord unii cu îmbunătăţirea condiţiilor în acest dispensar.

Maria Bucur: Sunt pensionară din 1995, şi fără medic de familie nu putem să stăm. Sunt înscrisă la doamna doctor, Oana Şonea, şi vă întreb de ce unul din consilieri care nici nu are mutaţie aici e deranjat de faptul că noi vrem să îmbunătăţim condiţiile din dispensarul nostru. Noi nu putem sta fără dispensar pentru că suntem bătrâni, ne trebuiesc medicamente, venim în frigul ăsta când avem nevoie şi doamna doctor nu ne-a refuzat niciodată când i-am solicitat ajutorul. Nu ştiu ce vor oamenii aceştia care ar fi trebuit să vină aici să se confrunte nu să vorbească pe la margine. Suntem oameni bătrâni, ne trebuie şi nouă încălzire, o cameră de aşteptare decentă şi nu să stăm aici şi să tremurăm de frig aşteptându-ne rândul la consultaţie.

Rodica Popescu: Sunt înscrisă la doamna doctor de 16 ani, de când a venit dânsa aici şi dorim să fie în continuare pentru că este un medic foarte bun care-şi dă interesul pentru toţi cei care îi solicită ajutorul pentru diferite consultaţii. De aceea eu o sprijin pentru a îmbunătăţi condiţiile din acest dispensar.

Nadia Bucur: Sunt asistent maternal profesionist, am doi copii în plasament şi vin de două-trei ori pe săptămână la doamna doctor Şonea şi nu pot să stau în frig cu aceşti copii când vin la cabinetul medical.

Ion Sântreanu: Fac naveta de la 6 km pentru că doamna doctor este cel mai bun medic, profesionist şi ca om şi ca medic. Cei doi consilieri care se opun doamnei doctor vor să îşi aducă ca medic un prieten de-al lor cu toate că ei nu sunt pacienţii doamnei doctor Şonea.

Nr7(95)_22-28_februarie_2010 – Vizualizari: 650

articol la:

http://www.rodulpamantului.ro/

4 COMENTARII

 1. Stimata d-na DOCTOR,nu este nimic nou in ceea ce povestiti dv-tra.Mentalitatea multor consilieri locali este aceea ca ei sunt cei care” taie si spanzura”prin primarii.Inca se merge pe premiza ca totul porneste de la ceea ce acesti storcatori si dribliori ai tmpului aproba sau in cele mai multe cazuri nu,asa dupa bunul lor plac.De exemlu la PRIMARIA PIETRARI unul din gramada de consilieri locali,folosindu-se de aceasta functie se opune cu inversunare la punerea in posesie a unei suprafate de padure.Pentru aceasta, persoana in cauza are acte doveditore care o indreptatesc de a primi titlu de proprietate.De ce se opune?.Pentru ca padurea se afla in apropierea casei socrilor unde el,acest brav consilier impreuna cu cumnatul, gestioneaza ,taie si valorifica arborii fara a tine cont de lege ,iar de legea bunului simt nici vorba.

 2. „magiun cu untura pe mamaliga”!

  Pe aceasta cale ma adresez d-lui vice-primar al Comunei Pietrari prin care i-as aduce aminte ca in primul rand toti suntem cetatenii acestei comuni.Mai mult de atat noi,adica cei de varsta d-tra ne cunoastem mult mai bine,iar daca ar fi sa dam filmul inapoi ne-am permite sa ne amintim ca atunci cand eram la gradinita,apoi la scoala primara au fost zile in care atat d-tra ,d-le vice si de ce sa nu recunosc si eu poate si altii veneam cu pachetelul in gentuta ,pachetel care continea „magiun si untura pe mamaliga”.Da, asta mancam la scoala pentru ca parintii nostri nu aveau posibilitate de a ne pune specialitati.Acum unii dintre noi(si aici ma refer la d-tra)avem „functie pe mamaliga”.Diferenta este ca multii dintre cei care mancau ceea ce v-am spus mai devreme ,nu au uitat ,pe cand dv-tra va faceti ca nu va mai amintiti disfrutand de „mamaliga unsa cu functia” pe care o detineti,iar din cand in cand va trece prin minte ca chipurile mai cunoasteti pe cineva,dar din „intamplare”.Pacat stimate domn ca unii, cocotati pe anumite functii uita si nu stie sa mai priveasca in urma,dar mai grav este considerat comportamentul dv-tra fata de o femeie batrana ,bolnava care a depus o cere printre multe altele , solicitand punerea in posesie cu o suprafata de padure.Anul trecut cand cererea a fost depusa,pe langa celebra fraza de primire”buna ziua,cu ce va putem fi de folos”,ati promis ca veti studia cererea si-i veti da curs rezolvari.Dupa scurt timp cand ati fost intrebat de situatia acestei solicitari raspunsul a fost ca sunt indeplinite toate dovezile cu documente legale si se va rezolva.Cand v-ati dat seama ca aceasta padure este acaparata ilegal de un consilier local ,iar acesta tine cu inversunare de ceva care nu este al lui,comportamentul in rezolvarea situatiei s-a schimbat.De ce stimate domn vice primar ?.Nu credeti ca un om cu functia pe care o detineti nu ar trebui sa tina cont de influentele unora care dupa parerea mea nu face cinste functiei ?.Ultima data cand ati fost intrebat daca s-a rezolvat,tupeul d-tra a depasit orice limita a bunului simt spunand cu nonsalanta ca cererea a disparut.Cum este posibil sa va bateti joc de o biata femeie care.-si cere dreptul la proprietate?.Unde credeti stimate domn ca sunteti ,cumva la conducerea unei turme de capre unde ati uitat in ce „firida” ati bagat casul?NU CREDETI STIMATE DOMN CA ACEASTA FUNCTIE DE PE MAMALIGA VA CADEA,IAR „MAMALIGA va fi UNSA DIN NOU CU MAGIUN SI UNTURA”?
  RUSINE ,RUSINE SI TOT………. RUSINE!!!

 3. Doamna Doctor???
  Dumneavoastra vorbiti de dreptate?
  dumneavoastra si fiica dumneavoastra d-soara Cata care a speriat zona, a despartit familia directorului de la LICEUL unde e suplinitoare, dumneavoastra vorbiti ca ati fost agresata? pai cum v-ati crescut fiica de a devenit spargatoare de familii, a despartit o familie frumoasa si inchegata fam Constantinescu….. s-a mai intamplat pana la venirea dumneavoastra in zona asa ceva? ati adus televiziunea pt ca aveti sprijin prin domnul Sonea, ia s-o chemam noi si la voinesti sa povesteasca toate cadrele didactice ce a facut d-sorica dumneavoastra…vrea sa fie profesoara cu comportamentul asta? halal familie! d-nul sonea cunoastea situatia aceasta? m-as mira ,,doamna” ……
  Ar trebui sa fiti gonite din zona, aduceti numai necazuri si neplaceri oamenilor!!!

 4. Stiti povestile acestea nu ma uimesc.nu am mai fost in Barbuletu de aproope 7 ani insa imi aduc aminte ca bunicii mei se duceau des la doctor. Ca sa fiu mai explicita, bunicul eu este mort de un locaj renal si sincer nu mi se pare ca „dispensarul” cum il numea el a fost foarte prezent pentru el cat a fost bolnav. Cunoscand-ul pe Dl Marian Nitescu de cand m-am nascut stiu ca dansul nu este usa de biserica insa daca va are in colimatoriu este pentru un motiv bine intemeiat asa ca… decat sa va plangeti televiziunii fiti adulta si infruntati problema.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.